Асен Гагаузов участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург
Асен Гагаузов участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург / netinfo

Дванадесет инвестиционни договора на стойност 3,3 милиарда долара ще бъдат подписани по време на започващия днес 11-ти Международен икономически форум в Санкт Петербург.

Във форума, който се слави като „Северния Давос”, ще участва и българският министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Най-важното споразумение, което се очаква да бъде подписано в старата руска столица е това за създаване на петролна борса.

Споразумението за Международната борса за търговия със суровини в Санкт Петербург ще бъде подписано между управата на града, руското министерство на икономическото развитие и търговията и Нюйоркската търговска борса. Според информации от руските медии от началото на седмицата търговията с новата руска петролна смес РЕБКО (REBCO) може да започне още от 1 август. Засега обаче не е ясно каква валута ще се използва за сделките.

Другият важен документ за сътрудничество, който ще бъде подписан по време на форума, е меморандум между икономическото министерство на Русия и японската автомобилна компания „Судзуки”, която планира да построи завод в района.

Плановете на "Судзуки" предвиждат на първия етап от изграждането на завода да бъдат сглобявани между 5 и 10 хиляди автомобила годишно, а до 2014 г. обемът на производството да достигне над 30 000 автомобила годишно. В Русия работят още "Тойота", "Нисан", "Дженерал Мотърс", "Форд Мотърс", а в скоро време се очаква на пазара да стъпи и "Фолксваген".

В Санкт Петербург днес ще се проведе и конкурса за проектирането на новия международен терминал на летище Пулково, предадоха информационните агенции.