Airbus А380 започва демонстративни обиколки
Airbus А380 започва демонстративни обиколки / снимка: БГНЕС

Най-големият пътнически самолет в света Airbus А380 (Еърбъс А380) започва днес нова поредица от демонстративни полети в рамките на техническата програма "Route Proving" ("Руут пруувинг"), за да се изпробват условията за експлоатация на машината от една "типична авиокомпания", съобщи европейският самолетостроител, цитиран от Франс прес.

Поредицата от полети трябва да завърши със сертифициране през декември на модела, за който са използвани новите двигатели на Енджин алайънс (Engine Alliance) GP7000.

Днес пробният самолет MSN009 започва двудневната си обиколка с дестинация Богота, след което ще се завърне в базата в Тулуза.

Втората дестинация е САЩ със спирки Уинзор локс (Кънектикът), Хеброн (Кентъки) и Сан Франциско (Калифорния) от 2 до 5 октомври.

От 8 до 13 октомври самолетът ще лети за Дубай, Мелбърн (Австралия), Манила и Лузон (Филипините) и отново ще се върне в Дубай.

От 15 до 19 октомври Еърбъс А380 ще повтори спирките си до Богота, след което ще се отправи за Ванкувър (Канада) и Осака (Япония), посочва Франс прес.