АИКБ: Не убивайте икономиката с високи осигурителни вноски
АИКБ: Не убивайте икономиката с високи осигурителни вноски / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Да не се допуска шоково увеличение на осигурителните вноски и политическите партии и коалиции да заявят още преди изборите дали подкрепят такова шоково увеличение или не. За това призовават членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Призивът им е по повод анализ на Националния осигурителен институт (НОИ), че за да се балансира осигурителната система е необходима "допълнителна осигурителна вноска за покриване на дефицита" в размер от 7,7 процента. В случай, че се отчитат лицата по чл. 69 от КСО - следователи и младши следователи, кадрови военни, държавни служители, служители на МВР, офицери от НРС и от служба "Военна информация" на МО, изчисленията сочат, че е необходима допълнителна вноска дори в размер от 8,2 на сто, посочват от АИКБ.

Темата беше незабавно подхваната от медиите и на обществеността беше съобщено, че се иска драстично увеличаване на осигурителните вноски със 7,7, се казва в прессъобщението на АИКБ. Такова предложение засега не е отправяно на социалните партньори, но ние сме длъжни незабавно да дадем становището си, за евентуалните последствия от подобни тежнения, посочват от индустриалната асоциация.

Според АИКБ подобно искане е смайващо и такава мярка би била "прокризисна".

Индустриалците смятат, че увеличение на осигурителните вноски с такъв процент би било покана за преминаване на фирмите в сивата икономика. Като краен резултат ще станем свидетели на загуба на работни места и на намаляване на събираемостта на осигурителните вноски, категорични са от АИКБ.

Би било добре ако някоя от политическите сили, които ще участват на изборите, подкрепя подобна унищожителна за икономиката мярка, да запише това в програмата си, за да са наясно всички избиратели, заявяват от АИКБ.

Според асоциацията балансиране на фондовете на държавното обществено осигуряване би могло да се търси в други посоки - например чрез резервите в сферата на ранното пенсиониране на различни категории държавни служители.

Преди пред Дарик управителят на НОИ Бисер Петков потвърди, че според направените разчети бюджетът на осигурителния институт може да се балансира при увеличаване на пенсионната вноска със 7.7 на сто. Петков обаче бе категоричен, че това са само разчети, а не предложения за промени в законодателството.