/ БГНЕС
Един от основните приоритети в сектор "Енергетика" е свързан с удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в енергийното министерство, където бяха представени резултатите от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".
 
Енергийният министър подчерта, че атомната централа осигурява 33% от общото потребление на електроенергия на България и е гарант за енергийната сигурност на страната. Тя припомни, че в края на миналата година беше завършена работата по предоставянето на нов 10-годишен лиценз за работа на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".
 

БГНЕС


Теменужка Петкова посочи, че планираните мерки и дейности за удължаването на експлоатацията на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" са 227. От тях 138 ще бъдат изпълнени до края на юли.
 
По график 70 от дейностите ще бъдат завършени до края на годината, а останалите 19 дейности са планирани за следващия лицензионен период. Тя подчерта, че всички тези дейности са извършени за сметка на средства от АЕЦ "Козлодуй", защото за изминалата 2017 г. централата е отчела печалба от 117 млн. лева.
 

БГНЕС


Първият зам. генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров изтъкна, че 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде безопасно експлоатиран още 30 години. По думите му това се доказва от извършените над 200 действия и мерки за удължаването на неговата експлоатация.
 
Предстои в Агенцията за ядрено регулиране да бъде предаден пълният пакет с необходимите документи за кандидатстване за продължаване лиценза на 6-ти блок за следващ 10-годишен период.
 

БГНЕС


На въпрос дали "Росатом" проявява интерес към бъдещо строителство на АЕЦ "Белене" Кирил Комаров отговори, че по принцип руската компания проявява интерес към този проект, но първо трябва да станат ясни условията, при които ще се реализира. Той добави, че никъде по света такива големи енергийни проекти не се осъществяват без държавно участие.
БТА