/ Дарик - Враца
Общинският съвет във Враца, на свое редовно заседание, при декларация в подкрепа на изграждането на нови ядрени мощности в АЕЦ “Козлодуй”. Декларацията бе подкрепена от 27 общински съветници, като само един гласува “въздържал се”.

Общински съветник апелира за строежа на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“

“С настоящата декларация, желаем да заявим своята подкрепа за така важния проект за изграждането на новите мощности на територията на действащата АЕЦ „Козлодуй“. Убедени сме, че реализирането на проекта ще доведе до много позитиви за Северозападния регион, както и за град Враца, защото нашият град дава огромен обем работна ръка на електроцентралата, при което тя се явява основен работодател в региона. На 29 март 2012 г. с решение на 41-во Народно събрание на Република България е даден старта на проект за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на площадката в АЕЦ „Козлодуй“.

Видно от отчетите на АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности“, става ясно, че до момента е свършен огромен обем от работа, включително и ОВОС, който е публичен и може да се види, че е взето становище, което показва, че няма да настъпят трайни негативни последствия върху околната среда по време на строителството и експлоатацията” – се казва в декларацията.

Съветниците във Враца обсъждат дали да подкрепят изграждането на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

В документа се прокламира също, че Общински съвет-Враца категорично застава зад проекта за „Нови мощности“, но и категорично не желае да се противопоставя на други общини. Общинският съвет подчертава също, че винаги е заставал зад икономическото развитие на всички региони в страната.

“Когато говорим за енергийна независимост и нови енергоизточници, ние, трябва да постъпим отговорно, изключително професионално и най-вече с план, какъвто има – планът за „Нови мощности“ на площадката в АЕЦ „Козлодуй“.

Убедени сме в предимствата на проекта, както за региона, така и за националната икономика”, така коментират своето решение съветниците.