420 лева минимална заплата  догодина
420 лева минимална заплата догодина / снимка: БГНЕС, архив

Увеличение на детските добавки за първо дете с 2 лева, вдигане на минималната работна заплата на 420 лева и нарастване на пенсионната възраст с 2 месеца. Това са част от параметрите, заложени в проектозакона за държавния бюджет за следващата година, публикуван на страницата на министерството на финансите.

Предвижда се нарастване на минималната пенсия с 3.94 лева, а на социалната за старост с 2.88 лева, максималният размер остава същият. Средносрочният доход на член от семейството за достъп до семейни помощи нараства от 350 на 400 лева от 1 юли и повече семейства ще могат да взимат месечни помощи. Помощите за първо дете пък се увеличават от 35 на 37 лева.

Заплатите се вдигат с близо 5% догодина

В документа се уточнява, че не се предвиждат промени в данъците с изключение на увеличаване на акцизите, като е предвидено увеличение от около 30 стотинки на по-евтините цигари. Предвижда се и въвеждането на данък "уикенд" за използването на фирмени активи както за служебни, така и за лични цели.

2 на сто дефицит, 2,1 процента икономически растеж и максимален размер за поемане на нов държавен дълг от 5.3 милиарда лева са сред заложените параметри в проектобюджета за 2016 година. Още в началото на тази година правителството пое външен дълг от 3 милиарда евро. Тази година правителството си осигури възможност за поемане на 16 млрд. лева дълг в рамките на три години.

Божидар Лукарски: Кризата в икономиката отминава

Друго заложено в проектобюджета е продължаването на вече предвиденото в средносрочната бюджетна програма увеличение на минималната работна заплата. Така от догодина тя трябва да се увеличи на 420 лева. Пенсионната политика за догодина пък ще се изразява във вдигане на пенсионната възраст с 2 месеца и увеличаване на минималната пенсия от 157.44 на 161.38 лв., а социалната по старост от 115.15 на 118.03 лева, максималният размер от 910 лева остава същият.

5.8% от БВП е дефицитът на България за 2014-а, отчита Евростат

Сред предложените промени е нарастване от 350 на 400 лева от 1-ви юли на средносрочния доход на член от семейството за достъп до семейни помощи. Размерът на месечните детски за първо и едно дете се вдига от 35 на 37 лева, за две е 85 лева, за три - 130 лева и 140 лева за четири деца.

В проекта на бюджет 2016 се уточнява, че не се предвиждат значителни промени в основните данъци и ставки, с изключение на конкретни промени при акцизите на горивата за отопление и на цигарите, което ще се отрази с до 30 стотинки поскъпване на най-евтините кутии.