250 млн. лв. ще бъдат националните доплащания за българските земеделци
250 млн. лв. ще бъдат националните доплащания за българските земеделци / cнимка: Sofia Photo Agency
250 млн. лв. ще бъдат националните доплащания за българските земеделци
23013
250 млн. лв. ще бъдат националните доплащания за българските земеделци
  • 250 млн. лв. ще бъдат националните доплащания за българските земеделци

Първоначално зърнопроизводителите и животновъдите поискаха 388 млн. лв. като национални доплащания към директните плащания. Министерство на земеделието и храните след съответни прогнози, които направихме с тях, поискахме в проектобюджета 366 млн. лева. Това каза в предаването "Седмицата" на Дарик Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните.

Той допълни, че в крайния вариант бяха заложени 100 млн. лева, след разговори с финансовия министър и с премиера, като уточни, че ще бъдат осигурени още 150 млн. лева допълнително. „Така че крайната цифра като национални доплащания, които ще поучат българските земеделски производители ще бъде 250 млн. лева", каза още той. Според министър Найденов ще има увеличение от 20% и то в условията на много тежка финансова криза. Той уточни още, че става въпрос за национални доплащания, които не са задължителни и че това са възможностите на държавата в момента.

На въпрос дали очаква протести от земеделските производители министър Найденов заяви, че очаква разбиране от тяхна страна. „Аз имах разговори и със зърнопроизводители, животновъди, с тютюнопроизводители. Обяснил съм ситуацията на всички. Надявам се те ще проявят разбиране", каза той. 

Цялото интервю четете ТУК.