23 октомври - краен срок за екоразрешителното за “Кремиковци”
23 октомври - краен срок за екоразрешителното за “Кремиковци” / netinfo

23 октомври е датата, до която МОСВ трябва да вземе решение дали „Кремиковци” е изпълнило екопрограмата си. Това каза заместник-министърът на екологията Чавдар Георгиев в предаването „Седмицата” на Дарик радио. Около 180 млн. долара е сумата, която „Кремиковци” трябва да инвестира за екологични цели. Ето какво още каза Георгиев за Дарик:

"Максималният срок за издаване на комплексно екологично разрешително, който може да бъде приложен в случая, това е осем месеца след приключване на обществения достъп до заявлението за комплексно разрешително. Ако приемем, че тези осем месеца ще започнат да текат от 23 февруари, това означава, че крайният срок за издаване на комплексно разрешително е 23 октомври 2008 година. Това не означава, че не може да бъде издадено комплексно разрешително и преди този краен срок.

При всяко положение най-крайният срок е октомври месец, когато или ние ще издадем комплексно разрешително и всичко, което не съответства на издаденото комплексно разрешително ще трябва да бъде временно спряно, или няма да издадем комплексно разрешително и тогава ще е най-лошият вариант за дружеството и ще се пристъпи към по-сериозни санкции към дружеството и евентуално неговото спиране като цялостна производствена мощност, до привеждането му в съответствие".