2007 година ще е ясен методът за финансиране на магистралите
2007 година ще е ясен методът за финансиране на магистралите / netinfo

През следващата година ще се избере метода, по който ще се финансира строителството на автомагистралите „Струма”, „Хемус” и „Марица”. 3 са вариантите, по които то може да се направи – чрез концесия, с пари от структурните фондове, или смесено. Това стана ясно на семинар за възможностите и предизвикателствата пред усвояването на средствата от структурните фондове на ЕС, организиран от Министерството на финансите.

34 проекта от сектор „Опазване на околната среда” и 22 от транспортната инфраструктура ще стартират през 2007-2009 година. Общата им стойност е около 645 милиона евро. Сред тях освен строителството на автомагистралите и подобряването на важни първокласни пътища, са и 8 проекта за модернизация и електрификация на железопътни участъци. Догодина ще стратират проекти за подобряване на ВиК системите и изграждане на пречиствателни станции във Враца, Габрово, Сливен, Бургас, Търговище и Попово.

Също през 2007 година ще започне изграждането на национален център за опасни отпадъци и 8 регионални депа за боклук. Възстановяването на суми от Структурните фондове, по осъществени проекти ще става в срок от 3-5 месеца след представяне на фактурите за тях. Възможни са и авансови плащания, които няма да са повече от 2 до 2,5%.