2000 души остават без работа след спирането на доменните пещи в „Кремиковци”
2000 души остават без работа след спирането на доменните пещи в „Кремиковци” / cнимкa: Sofia Photo Agency
Няма опасност от аварийно спиране на пещите в "Кремиковци", съобщи за Дарик синдикът на комбината Цветан Банков. По думите му до вторник ще бъдат спрени доменните пещи, без това да създава условия за аварии. Ето какво още каза той за състоянието на комбината:

Докарани ли са въглищата от Бургас?

Пътуват според графика, очаква се да пристигнат навреме. Ще ви го кажа, нормалното пътуване е 15 часа.

Има ли опасност да спрат пещите?

Аварийно не, само планово, както вече съобщихме, това ще стане планово, нормално. В понеделник ще пристъпим към спирането.

За колко време ще ви стигнат въглищата, тези които пристигат?

Достатъчно, за да извършим безопасно спиране на доменните пещи, това практически означава вторник.

Какво правите след това?

Продължаваме да търсим изход, вариантът е продажба, въпросът е по кой път ще изберат кредиторите – дали ще минат по пътя на оздравяването, т.е. продажба в рамките на оздравителен план с договорени ясни параметри с бъдещия собственик като цена, срокове, а другият вариант е, ако не се намери купувач в този вариант, другият е осребряване на имуществото, т.е. продажба на чисти активи чрез търг.

В понеделник ще бъде решено какви точно протестни действия ще предприемат синдикатите в „Кремиковци” заради принудителното спиране на мощности в комбината, съобщи за Дарик Васил Яначков, председател на КНСБ в комбината. Представители на КТ „Подкрепа” и на КНСБ разговаряха, за да уточнят предстоящите протестни действия. Междувременно стана ясно, че 2000 човека ще загубят работата си, след като спрат доменните пещи в „Кремиковци”, съобщи за Дарик председателят на федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков. Той каза още, че в комбината работят 5500 служители. Пред Дарик Яначков добави:

„Първият удар е спирането на коксохим и на доменното производство, а те са навързани заводи, говорим за порядъка на около 2000 души”, коментира Васил Яначков.

На въпрос дали те ще бъдат съкратени и дали ще им бъдат изплатени обезщетения той отговори така: „Ако бъде спрян коксохима кой ще ги държи там, ако се спрат доменните пещи кой ще ги държи там тези хора”.

Запитан кога ще са преговорите с управляващите, Васил Яначков посочи, че ще са в понеделник и, че тогава от там ще се излъчат и искания към правителството, и към всички институции. По думите му тогава щяло да бъде направено и съвместно изявление.