12,5 млрд. евро нужни за модернизацията на ВиК-сектора у нас
12,5 млрд. евро нужни за модернизацията на ВиК-сектора у нас / netinfo
12,5 млрд. евро са необходимите инвестиции за обновяване и подобряване на ВиК-сектора в страната. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски на дискусия за състоянието на водния сектор и за бъдещия закон за водоснабдяване и канализация.

Заместник-министър Михалевски подчерта, че 75 процента от ВиК-системата в България е амортизирана. От необходимите средства за подобряване на мрежата около 35 процента ще са от еврофондове, но останалата част трябва да поеме държавата и публично-частният сектор, каза той и допълни, че с днешна дата в страната има около 90 населени места с различна степен на воден режим.

Михалвески посочи, че бъдещият закон за водоснабдяване и канализация регулира като основна ролята на общините за управление на сектора, които ще са равнопоставен и равно отговорен фактор заедно с държавата.

Председателят на Националното сдружение на общините Дора Янкова уточни исканията на общините – ясна регламентация на собствеността на различните субекти от ВиК-сектора, възможност общините да определят цените на ВиК-услугите, също така да определят условията за ползване на ВиК-съоръженията от оператора на услугата и да се изготви в национален план разчет за необходимите на общините средства за изкупуване на ВиК-съоръженията, които по бъдещия закон ще са общинска собственост.