/ Община Благоевград
С изложба „Безсмъртният апостол Гоце Делчев“ Регионалният исторически музей в Благоевград отбелязва 150 години от рождението на бележития идеолог и войвода на ВМОРО.

БГНЕС

В нея са представени жизненият път и идеологическите възгледи на Гоце Делчев за българското националноосвободително движение в Македония и Одринско от края на XIX и началото на ХХ в.
 Акцент в изложбата са оригиналните документални, снимкови и печатни материали, излезли изпод перото или свързани с Делчев. Сред тях се открояват писма на Гоце: до Никола Малешевски – пунктов началник на ВМОРО в Дупница; до Лазар Киселинчев – един от ръководителите на Костурски район; до войводата Ефрем Чучков.

БГНЕС

Важно място в експозицията заемат оригиналните портретни снимки на Делчев, някои от които с посвещение, както и последната му фотография от пролетта на 1903 г. със серските дейци пред пещерата Капе. Интерес представляват и печатните издания, посветени на дееца, сред които е първата му биография от 1904 г., написана от Пейо Яворов само една година след гибелта му, както и други мемоарни трудове и юбилейна периодика.

БГНЕС

Фотодокументалната част е съвместен проект на Регионален исторически музей – Благоевград, Македонски научен институт и Младежки клуб „Даме Груев“ към Македонския научен институт. Тя е изготвена от доц. д-р Александър Гребенаров, д-р Кирил Алексиев и докторант Николета Войнова. 

БГНЕС

Междувременно излезе второ издание на биографията на Гоце Делчев от Мерсия Макдермот. Това стана със съдействието на община Гоце Делчев. Книгата „Свобода или смърт. Биография на Гоце Делчев“, издадена през 1978 г., отдавна беше изчерпана. В навечерието на 150 години от рождението на големия българин издателство „Синева“ отпечата второ издание на книгата, която вече е в книжарниците. Това издание излиза със съдействието на община Гоце Делчев.

БГНЕС


 
БГНЕС