Банковите карти в България – проблем, а не удобство
Банковите карти в България – проблем, а не удобство / netinfo

Над 300 българи участват в една от най големите престъпни мрежи за теглене на пари от банкови сметки в чужбина чрез фалшиви кредитни и дебитни карти. Групата е изтеглила до момента над 100 хиляди долара и евро от различни банкомати и банки в над 30 държави. Преди месец пък в доклад на Американския департамент подобен род престъпления са окачествени като български патент. И има защо. Над 20 са общо българските групи които действат по света и теглят пари от банковите сметки на нищо не подозиращи хора в Хонконг, Дубай или Съединените щати например.

Така докато чужденците пазаруват в магазин с кредитната си карта изведнъж разбират, че сметките им са олекнали поне с 2 -3 хиляди долара или евро.От там нататък обаче залавянето на извършителите на подобни измами е изключително трудно. Защото престъпните групи действат посредством техника която струва десетки хиляди долари и понякога дори и най-мощните и големи банки не я притежават. Информацията за откраднатите данни от вашата карта се предават изключително бързо до най- отдалечените кътчета на света, където се извършва и самата измама. След това парите се връщат със същата светкавична бързина обратно до престъпната група, която се намира най-често в България.

Точно за това – по какъв начин се краде най-лесно от банкомати у нас и в чужбина и как полицията противодейства на това престъпления разказваме в предаването Афера по Дарик радио.

Лятото е един от най рисковите сезони за хората, които притежават по няколко дебитни или кредитни карти. Ако сте решили да отидете на курорт по българското Черноморие трябва да бъдете изключително внимателни когато теглите пари от банкомат. Оглеждайте се дали някой не ви наблюдава дали около вас няма спрени автомобили или пък на самия банкомат няма закачена малка камера, с която да ви заснемат какво вършите. Това са едни от най-честите предупреждения на полицията които чуваме в началото на всеки туристически сезон по морето.Защото курортните ни комплекси стават място, където се събират стотици хора занимаващи се именно с кражба на данни и след това на пари от вашите кредитни карти.

Така можете съвсем лесно да се простите със заплатата си или със спестяванията си които да отидат в джоба на някой криминално проявен човек издирван за куп престъпления все от подобен род. Полицаи разказаха пред Дарик радио, че групите които се занимават с подобен род дейност обикновено се оглавяват от човек, който има пари придобити пак от престъпна дейност – кражби на коли или трафик на наркотици. Използват се и същите канали за пренос на картите, те минават по пътя на крадените коли и наркотиците. От МВР припомнят пред Дарик, че преди три месеца на Калотина бяха открити близо 100 фалшиви кредитни карти на американската СИТИ банк. Тогава картите бяха намерени след проверка на автомобил, за който е имало съмнение, че е пренасял наркотици.

Издаването на карти от всякакъв вид у нас, които притежават магнитни ленти изключително улеснява престъпниците разказват още от ГДБОП. Често карти, които са издавани от супермаркети или мобилни оператори впоследствие стават чрез малка поправка кредитни и на тях се нанасят данни от карта, намираща се в Съединените щати например. В схемите за теглене на пари участват и български студенти в чужбина. Най-често те са хората, които извършват тегленето на пари от банкомати в чужди държави. За тях обаче остава една десета от парите, които вземат. Останалото се праща редовно в България, където се намират обикновено босовете на подобни групи.

Самата схема за кражба на данни е следната: чужденец с няколко кредитни карти отива да тегли пари от терминал в хотел или на улицата. Там за него се залепя младеж с вид на студент отличник, който обаче много точно сваля данните от картата със скрита в себе си малка камера. Така в ръцете на престъпната група попадат номера на картата и пин кода й. Данните веднага се изпращат в България, от тук започва и втората част от кражбата данните от кредитните карти се нанасят на специално изработени платки или на не банкови карти издадени от други места. След това на първия банкомат, на който могат да се теглят пари, отива специално обучен човек, който тегли обикновено половината от цялата сума, която се намира в картата.

Обикновено подобни престъпления се разкриват месеци а понякога и години след извършването им. Това е факт, защото повечето от хората в чужбина притежаващи по няколко карти, често не знаят точната наличност на парите си. Има обаче и случаи, в които измамите се разкриват за часове. Това е така, когато се теглят пари от дебитни карти или от кредитни карти, с които често се пазарува в магазини. Тогава притежателят на картата с учудване забелязва, че в нея липсват половината от парите му. Най-често банките възстановяват сумите и след това подават сигнал в полицията, показва практиката при подобни престъпления.

Престъпните групи занимаващи се с кражба на данни от интернет не са групирани нито по териториален принцип нито в тях има строго определена йерархия. Често се случва и хора работещи за определен шеф на банда да се отделят от него и да започнат работа сами. Това още повече затруднява работата на полицията, още повече че в повечето случаи става дума и за хора с висше образование и висока култура. Така например преди няколко месеца в град Сарагоса, Испания, в българка бяха открити 160 фалшиви кредитни карти. В последствие тя се оказа женена с дете с постоянна работа и доходи.

И докато в България престъпните групи занимаващи се с подобни престъпления крадат по 2 – 3 хиляди евро, то доста по-големи са сумите, които се теглят от банкоматите в чужбина. Едва ли има държава в Европа, която да не е пострадала от българските крадци на карти. Поне десет са групите, които се занимават с кражби на пари по този начин в Испания, още толкова са те в Италия, а от полицията твърдят, че българи теглят пари от банкомати незаконно дори в страни от Арабския свят и Далечния Изток. Така например преди месец в хотел в Токио е бил задържан 29 годишен сънародник, който е теглил пари от кредитни карти с подправени данни. Подобни случаи има и в Дубай, и в Кувейт, и в Съединените щати.

Експерти от Главната дирекция за борба с организираната престъпност разказаха пред Дарик, че в последно време престъпните групи в чужбина действат по нов начин. Докато хората теглят пари от банкомати, те са заснемани с мобилен телефон. После без да се прехвърлят направо през телефона данните се пращат по интернет в България и там парите от картата отиват в джоба на българските престъпници. Най-голямата родна престъпна група занимаваща се с подобни измами е от Варна. Според данни на Областната дирекция на полицията в морския град в нея членуват няколко стотин души. Варненци действат на територията на повече от 30 държави и са ужилили банки и частни лица с над 500 хиляди евро до момента.

Варненски полицаи разкриха изцяло механизма за извършване на престъплението - източване на дебитни и кредитни карти, описаха го и го предоставиха на 168 страни в целия свят, за да имат местните служби адекватна методика за борба с този вид престъпление, съобщават от дирекцията на полицията в морския град. Антимафиотите са категорични, че всичко това е станало за първи път в историята на МВР . Резултата от тази дейност на полицията у нас е една международна операция под кодовото названия Малта, проведена на територията на пет европейски държави. До момента варненските антимафиоти са задържали 22-ма души – българи, в момент на извършване на престъплението. Според данните, с които разполага ОДП – Варна, полицаи от други страни са задържали още 50 души.

Особеностите на престъплението са следните начело на веригата са четирима души, двама от които варненци с криминални досиета за кражби на коли и търговия на наркотици. Те финансират изработването на софтуера, който е дело на компютърни специалисти, получили образование в европейски страни и САЩ. Добивайки информация за картите и пин кодовете им те успяват чрез мини камера, двойна клавиатура, преносим компютър, а напоследък и чрез мобилен телефон да я съхранят и препратят по интернет до компютърните спецове. Всеки скимер – устройство за разкодиране на информацията и теглене на пари - съдържа данни за по 100 карти. Компютърните специалисти трябва да напаснат номера на картата с пин кода, да изработят абсолютен близнак на картата и след това с нея трети лица да източат парите. Тегленията от всяка карта са по две преди и малко след полунощ, като средните суми са по 1000 евро.

Към момента никой не се наема да изчисли щетите, нанесени на гражданите на света с този вид престъпления, които не са “видими” и от които се получават чисти кеш пари. Знае се със сигурност, че потърпевшите са от 3 континента.Установено е, че организаторите на групите продават скимери за 6000 евро, като към това добавят и обучение на хората, които ще ги използват за източване на парите.

Интересно е и какво се случва с извършителите – в европейските страни те биват осъждани в рамките на 2 седмици, конфискува се цялото им имущество и банкови сметки, закриват се фирмите им. В България пък след 4-месечен престой в ареста един от босовете и компютърния специалист бяха освободени под гаранция, без да се посегне на имотите и парите им.

Така на практика излиза, че в чужбина престъпления извършени по схема подобна на тази се наказват жестоко от закона а у нас хората заловени да крадат пари от банкомати са пускани на свобода. Така България влиза редовно в докладите на европейските служби като държава, в която да имаш банкова карта е по скоро проблем, а не удобство.