Кристалина Георгиева подаде оставка от ЕК
Кристалина Георгиева подаде оставка от ЕК / Guliver/Getty Images

Европейската комисия съобщи, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на институцията. Оставката на Георгиева влиза в сила най-късно до полунощ на 31 декември 2016 година, в зависимост от развитието на продължаващите преговори за бюджета на ЕС.

В съобщението се отбелязва, че считано от 2 януари 2017 г. тя се връща в Световната банка, където ще бъде изпълнителен директор.

С голяма тъга приемам оставката на Кристалина Георгиева, заявява по този повод председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Това, че тя е била поканена да поеме водеща роля в Световната банка, е признание за многобройните й дарби и за нейния професионализъм, добавя той. Искрено я поздравявам на новото поприще. Кристалина Георгиева бе отличен заместник-председател в първите две години на тази ЕК, която имам честта да оглавявам. Винаги съм се радвал, че мога да разчитам на посветеността й да постига резултати, на стратегическите й съвети и на приятелството й. Кристалина Георгиева е отличен политик, към когото изпитвам дълбоко уважение и на когото искам да благодаря за лоялността и работата, която извърши. Ще ни липсва много, пише Юнкер.

Кристалина Георгиева ще съди онези, които разпространяват лъжи за нея

Самата Георгиева написа съобщение в Туитър, с което съобщи новината.

Появи се съобщение от нея и във фейсбук:

"За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като заместник-председател по бюджет и човешки ресурси. Когато през 2010 г. дойдох в Европейската комисия от Световната банка, оставих след себе си не просто работата и организацията, която обичах, но и една цяла сфера на дейност - международното развитие. След като внимателно обмислих предложението да стана главен изпълнителен директор на Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа и на света", посочва Георгиева.

Твърденията срещу Кристалина Георгиева са стари и неверни, заяви ЕК

"От цялото си сърце благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията", допълва още тя.

"Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел", посочва още Кристалина Георгиева.
Работата на ЕК трябва да продължи. Затова помолих еврокомисаря Гюнтер Йотингер да поеме задълженията на Кристалина Георгиева, отбелязва председателят на ЕК.

Юнкер отбелязва, че е съобщил на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц за оставката на Георгиева и решението, свързано с Йотингер.

Сега предстои България да представи нов кандидат, който да довърши еврокомисарския мандат на Георгиева след назначение от Съвета на ЕС, в съгласие с ЕП и председателя на ЕК. Юнкер заявява, че е готов за разговори с българския премиер Бойко Борисов за възможните кандидатури за следващ български еврокомисар, както и евентуалните негови отговорности в ЕК.