/ iStock/Getty Images
Традиционният празник „За хляба наш“ събра почитатели и пазители на традициите в ямболското село Симеоново. Проявата е посветена на Деня на земята – 22 април, в който земеделската община Тунджа, съставена от 44 села, отбелязва своя празник и 35-годишнината от създаването си. 

В парка на селото беше пресъздаден пътят на хляба от нивата до трапезата – оранта на земята, сеитбата на житното зърно, вършеенето с диканята на хармана, прибирането на реколтата в хамбарите, омесването в нощвите и изпичането в пещта. Тетрализираната възстановка пресъздадоха ученици и пенсионери от селата в община Тунджа. 

На празника присъства и официална делегация от ръководството на община Варта в Полша – кметът Кристиан Крогулецки и председателят на Общинския съвет Гжегож Копацки. Гостите имаха възможност в пресъздадената автентична обстановка да приседнат на трапеза върху тъкана българска черга и да опитат прясно изпечен хляб, боб чорба, сирене и пресен чесън.

Хората в този край винаги са били здраво свързани със земята, а съхраняването на традициите и приемствеността между поколенията са сред поводите за гордост, каза кметът на общината Георги Георгиев. Той припомни, че неслучайно община Тунджа е наричана „южната житница на България“ – на територията ѝ има над един милион декара обработваема земя.

На площада на Симеоново кулинарно изложение представи традиционни български печива – баници, погачи, козунаци и други.
БТА