/ iStock/Getty Images
Безплатни процедури в барокамера за хора с различни заболявания предлага новооткрит частен медицински център в Ямбол, съобщи пред БТА неговият собственик Мария Мирчева. Критериите за подбор на пациентите се обсъждат от медицински специалисти, като благотворителната инициатива ще обхване 12 социално слаби жители на общините Ямбол и Тунджа.

В знак на солидарност в борбата с COVID-19, се предоставят и рехабилитационни процедури за медицински лица от Ямболска и Сливенска област.

Преболедувалите от тях могат да се подложат безплатно на високоинтензивна магнитна терапия, която се предлага в десет клиники у нас, каза още собственикът на медицинския център.

Хипербарната кислородна терапия у нас все още не е толкова широко разпространена, докато в редица държави лечението и профилактиката на заболявания в барокамера дори се покрива от Здравната каса, каза в интервю за БТА д-р Йордан Христов - анестезиолог и специалист в този тип лечение.

По думите му барокамерата е допълващо лечение на широк спектър от заболявания - възпалителни и онкологични, хепатит, остра емболия, множествена склероза, травматични увреждания, тежки изгаряния, възстановявания след инсулт, след COVID-19, след отравяне с въглероден двуокис, язви, некрози и др.

Особено добре се повлияват в барокамера едни от най-широко разпространените заболявания - съдовите и диабетното стъпало, които са сериозен проблем за много българи.

Барокамерата е и единственият начин за лечение на декомпресионна болест, позната като болест на водолазите, каза още д-р Христов.

50% от децата с аутизъм проговарят след терапия в барокамера

Относно лечението на деца с аутизъм в барокамера има успешно докладвани случаи, но в световен мащаб все още няма медицински консенсус по въпроса, казва специалистът по хипербарна оксигенация. "Научната основа, която се използва при лечението с кислород под налягане е "evidence based medicine", т.е. медицина, базирана на доказателствата. Предполага се, че кислородът под налягане позволява да се подобрят връзките между невроните в мозъка и по този начин да се подобри цялостното психо-емоционално състояние на тези малки пациенти, което да доведе до тяхното приобщаване към съвременното общество. Това обяснява интересът на техните родители през последните години", допълва д-р Йордан Христов.
 
БТА