/ Десислава Крумова
Със заповед на Областния управител на Видин Албена Георгиева се забранява къпането в река Дунав по цялото поречие на територията на региона през летния сезон на 2018 г. Заповедта е в сила от 13 юни и ще важи до края на летния сезон.

Като мотив за издаването на заповедта е становище на Регионалната здравна инспекция-Видин, че кметовете на общините на територията на област Видин през 2018 г. не са предоставили проекти на заповеди за обявяване на водни обекти за общо ползване за къпане, а са издали заповеди за забрана на къпането през целия сезон.

От Областна администрация-Видин информират още, че директорът на РЗИ-Видин е представил допълнителна информация за резултатите от взети на 7 юни проби от повърхностните води на река Дунав до крепостта „Баба Вида“.

Водите на р. Дунав се класифицират като „лоши“. Резултатите от изпитването по показател Ешерихия коли е почти 3 пъти, а по Чревни ентерококи е 1 и ½ над задоволителното качество за водите за къпане.

Регионална здравна инспекция-Видин информира, че къпането в Дунав е свързано с риск от излагане на замърсяване с неблагоприятни за здравето последици и е предложило да  се издаде заповед за забрана за къпане в река Дунав на територията на област Видин.

Изтъква се още фактът, че състоянието на водните площи не отговаря на изискванията на наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, с цел осигуряване безопасността на хората и предотвратяването на инциденти.

Във връзка с това специално внимание се обръща на учениците, които Регионалното управление на образованието трябва да информира относно забраната за къпане в Дунав през ваканционния сезон.

С публичното оповестяване и с изпълнението на заповедта са ангажирани кметовете на общините Видин, Ново село, Брегово и Димово, и съответно кметовете и кметските наместници във всички населени места по поречието на река Дунав на територията на областта.

Областният управител призовава за стриктно спазване на забраната с цел опазване живота и здравето на хората.

Пълният текст на заповедта е публикуван на официалната електронна страница на Областна администрация-Видин.