Врачанско първенец в Северозапада по ОП Развитие на човешките ресурси
Врачанско първенец в Северозапада по ОП Развитие на човешките ресурси / Дарик Враца

Врачанска област е най-активната в Северозапада по отношение на проекти по ОП „Развитие на човешките ресурси", обяви във Враца директорът на „Агенцията по заетостта" Камелия Лозанова. Общо в трите области Враца, Монтана и Видин в повишаване на квалификацията и заетостта на населението са инвестирани над 26 млн. и 300 хиляди лева от Оперативната програма.

Само за врачанско сумата е над 10 млн. и 200 хил.  лева. Директно с работодатели „Агенцията по заетостта" е подписала 32 договора на стойност 2 млн. и 500 хиляди лв.. Останалите над 7 млн. и 600 хиляди са инвестирали в схемите, в които „Бюрата по труда" са партньори на общините и фирмите - „Развитие", „Подкрепа за заетост", Аз мога", „Аз мога повече" и др.  

Следващата по активност е област Монтана. Инвестираните пари по проекти са 9 млн. и 800 хиляди лева. Около 3 млн. лева от тях са по 13 грантови договора, а 6 млн. и 800 хиляди са по схемите на агенцията.

Във Видин парите са около 6 млн. и 300 хиляди лева, от които само 768 хиляди са по договори с работодатели, а над 5 млн. и 500 хил. лева са по схемите на „Агенцията по заетостта".

„Тепърва Програмата набира много голяма скорост и тези средства ще се увеличат много", коментира още Камелия Лозанова.