Видин се готви за най-голямото туристическо изложение в България
Видин се готви за най-голямото туристическо изложение в България / Областна администрация Видин

Подготовката за представянето на област Видин на международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо -2016", която ще се състои от 11 до 13 февруари в столицата обсъди на свое заседание Областният консултативен съвет по туризъм.

В дискусията, ръководена от заместник областния управител Елка Георгиева, се включиха кметът на община Чупрене Ваньо Костин, заместник кметовете на Видин и Белоградчик - Венци Пасков и Росен Младенов, експерти от община Кула, директорът на Регионалния исторически музей Фионера Филипова, директорът на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров" Мариета Георгиева и изпълнителният директор на Агенция за регионално развитие и бизнес център - Видин, Евтим Стефанов.

Видинският туризъм ще бъде представен на рекламен щанд с изложбена площ от 9 кв. м в зала 3 на „Интер експо център" - София. Има възможност регионът да се промотира безплатно на общия изложбен щанд на Министерството на туризма. Очаква се, освен общините, активно да се включат със свои информационни материали и атрактивни туристически пакети местни асоциации, сдружения и частни фирми от туристическия бранш.

Членовете на Съвета обмениха информация и идеи от работата си по проекти, насочени към подобряването на инфраструктурата, обектите и услугите в туризма. Регионалният исторически музей кандидатства по проекти за създаване на постоянни музейни експозиции и облагородяване на районните около крепостта „Баба Вида" и музей „Кръстата казарма", както и за въвеждането на услугата „електронен гид" на 5 езика.

Община Видин работи по седем проекта, от които три са за основен ремонт на музей „Конака", Художествената галерия и Общинския драматичен театър. Другите проектни намерения на общината са свързани с осигуряване на дейността на фестивал „Дунавски вълни", а също и на видинския духов оркестър, който се нуждае от нови инструменти.

Община Белоградчик е разработила проект за възстановяването на летния театър в града под скалите. Има и готова проектна идея за създаване на „зелени училища".

Община Кула има проектна готовност да реконструира сградата до крепостта „Кастра Мартис", в която преди години се е съхранявала постоянна музейна сбирка. Местната администрацията е готова да осъществи по проект втори етап от благоустрояването на Кулския панаир, което ще включва обновяване на търговските павилиони и асфалтиране в района на комплекса.

Агенция за регионално развитие и бизнес център-Видин се готви да посрещне през май тази година немски туроператорски фирми, на които регионът ще бъде представен в рамките на четиридневен информационен тур. Посещението на делегацията се организира с подкрепата на областната администрация на Ортенау в Германия, която от 6 години поддържа постоянно партньорство с Областна администрация Видин.