Видин отново домакин на Международната гребна регата
Видин отново домакин на Международната гребна регата / Дарик архив

Международната гребна регата ТИД ще достигне Видин на 15 август. Видин ще е домакин на   55-тото издание на Международната гребна регата "ТИД 2010". Тази година регатата започна на 26 юни от град Инглощад, Германия. Участниците ще пристигнат в първия български дунавски град на 15 август. В района на крепостта "Баба Вида" отново ще бъде разпънат палатков лагер. На следващия ден /16 август/ гребците ще посетят забележителностите в района на Видин и Белоградчик. В късния следобед е предвидена среща с кмета на община Видин и традиционно състезание по приготвяне на рибена чорба.

В 55-тото издание на регатата са стартирали общо 150 души, близо 80 от които са заявили участие да продължат до финала. От тях девет представители са от Видин, от Клуба по воден туризъм - при Туристическо дружество "Бонония". Международното пътуване по Дунав завършва в Силистра в края на месец август. Общата дължина на целия преход е 2080 км.

Регатата се провежда за първи път през 1957 година, като стартира от Братислава до Будапеща. Тогава България се вклюва от Белград до Видин с двама участници, единият от които е от Видин. Днес това е най-голямата гребна регата в света, която за период от два месеца пресича границите на всички Дунавски държави.