В с. Люти брод не желаят водопой за животните в река Искър
В с. Люти брод не желаят водопой за животните в река Искър / Дарик архив

Проверка по сигнал на жителите на село Люти брод, община Мездра, разпореди областният управител на Враца Пепа Владимирова. Сигналът е свързан с нежеланието на хората да поят животните от селото в река Искър, както им било препоръчано след затваряне на чешмата. Хората подали жалбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, от чиято приемна са сигнализирали областния управител. 

Чешмата, на която поели добитъка в селото, е запечатана от ВиК. Там няма водомер, който да отчита изразходените литри. От ВиК са категорични, че безотчетността на питейната вода е нарушение на Закона. Чешмата е спряна докато казусът не се реши с монтиране на водомер и уточняване на това, кой ще плаща водата - кметът или упълномощено от него лице.  Според хората от селото водата на река Искър е силно замърсена и не става за водопой на животните. 

Проверка на РИОСВ, поискана от областния управител е показала, че качеството на водата от Искър отговаря на ІІІ категория води и е годна за пиене от добитъка. Водата не е замърсена индустриално. Анализът е бил поръчан от областния управител в края на месец юни. Пробите са взети от брега на реката край село Люти брод.