/ Петя Димитрова
„Работата създава парите”, казва стогодишният Никола Трифонов от село Дорктор Йосифово, община Монтана. Той е ветеран, участник във Втората световна война и на рождения си ден получи почетен знак на Министерството на отбраната. През живота си бай Коло, както го наричат всички, е работил много - бил е бъчвар, ковач, налбантин, електроженист.

„Няма къща в двете села Безденица и Дългоделци, в която да не съм влязъл и пирон да не съм забил. Къде съм минал не съм се опетнил", разказва бай Коло. Другият му прякор Коло Майора. Отива на фронта през 1944 г. като кандидат подофицер в ІV Плевенски артилерийски полк.

С него преминава Македония, бие се при Драва и стига до Австрийските Алпи. При уволнението му от военна служба батарейният командир и фелдфебела го изпратили с думите, че за толкова години в армията такъв паметен човек като него не е имало.

Като се върнал на село, се задомил. Раждат му се две деца - син и дъщеря. От тях има двама внуци и двама правнуци. Със съпругата си баба Цона, която е на 96 години, живее в Доктор Йосифово при сина си Георги.

Освен почетен знак столетникът получи поздрав и грамота от министър Красимир Каракачанов, които му бяха връчени от председателя на Съюза на ветераните от войните в Монтана Димитър Тихолов. От съюза бай Коло също получи признание, книга и торта.

„Трябва да бъдеш човек не с приказките, а с делата. Важно е какви спомени си оставил у другите”, казва бай Коло.

Неговият съвет към младите е да крадат наука от другите хора, а за Европа е сигурен, че първо хората трябва да си обединят разума, после парите и правилно да си разпределят труда.