съд темида
съд темида / / ThinkStock/Getty Images
Окръжен съд- Монтана  определи  мярка за неотклонение  „парична гаранция“  в размер на 1500 лева на  27 годишния  А. Д. , обвиняем по досъдебно производство  на Районно управление на МВР – Монтана за  тежко пътно-транспортно произшествие, при което е настъпила смърт  на едно лице и телесна повреда на друго. Според полицията на 17 септември т. г. на пътя от Монтана към село Ерден А. Д. от София шофирал лек автомобил „Мерцедес“, но нарушил правилата за движение и на ляв завой излязъл от пътното платно и влетял в частен двор, където колата се преобърнала.

При катастрофата е загинал 25 годишен младеж  от Монтана – пътник в автомобила, а 22 годишно момиче от Вълчедръм, пътувало в „Мерцедеса“ , е настанено със счупена ключица в областната болница.  При извършената на място проба за алкохол на водача на автомобила  - А. Д. дрегерът е показал 2,08 промила.  Окръжна прокуратура  поиска спрямо А. Д. да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“,  тъй като счита, че по делото са събрани достатъчно доказателства, че именно той е  извършител  на деянието и съществува опасност да се укрие . Според защитата на обвиняемия разследването е на ранен етап и не може да се обоснове предположение, че А. Д.  е извършител на деянието, а наличието на настоящ и постоянен адрес на А. Д. в София и полаганите от него грижи за малолетния му син изискват по-лека мярка за неотклонение.  

Съдът прецени, че са налице  достатъчно доказателства, че пътния инцидент е възникнал по вина на А. Д., но  не намери опасност той да се укрие и да извърши ново престъпление. А. Д. не е осъждан досега, а състоянието му след катастрофата, при която е получил телесни увреждания, изисква лечение и също изключва възможността от укриване, обяви съдът.  Затова Окръжен съд - Монтана определи мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 1500 лева на обвиняемия, която трябва да бъде внесена в пет дневен срок. Определението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в тридневен срок.
Окръжен съд Монтана