Стартира проект за техническа помощ за водния сектор на Община Криводол
Стартира проект за техническа помощ за водния сектор на Община Криводол / netinfo

В Криводол ден се състоя Информационен ден по проект „Техническа помощ за подготовка на интегриран инвестиционен проект във водния сектор на град Криводол" е съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС  чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г." по Приоритетна ос 1 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места с над 2000 еквивалент жители и в населени места с под 2000 еквивалент жители, попадащи в градски агломерационни ареали".

Присъстваха кметът на Общината инж.Николай Иванов, управителят на ВиК Враца инж.Ангел Престойски, представители на фирмата изпълнител на основните дейности по проекта.

Общият размер на средствата за осигуряване на Техническата помощ е 847 200,00 лв. Съфинансиране от Кохезионния фонд на ЕС е на стойност 677 760,00 лв., а национално съфинансиране - 169 440,00 лв. Бенефициент по проекта е Община Криводол  Проектът за Техническа помощ ще бъде реализиран в рамките на 18 месеца.

Общите цели на проекта в областта на водоснабдяването са: осигуряване на населението на питейна вода с подходящо количество и качество чрез преустройство и ремонт на съществуващата водопроводна мрежа и съоръжения; ограничаване загубите на вода по протежение на водопроводната мрежа; увеличаване процента от населението ползващо водопроводната мрежа.

Сред целите на проекта в областта на отпадъчните води са: намаляване на прякото изхвърляне на непречистени отпадъчни води в приемниците чрез построяване на пречиствателна станция за отпадни води и увеличаване процента от населението обслужвано чрез канализационните мрежи.

 Като резултат от реализацията на този проект община Криводол ще разполага с подготвени: 25 годишна инвестиционна програма за водния сектор на града; анализ на социалната поносимост на проекта на макро равнище; подготвено прединвестиционно проучване за всички одобрени инвестиционни компоненти и не на последно място Идеен проект с положителен доклад за съответствие.

В момента загубите при подаването на вода в Криводол са близо 60%, обяви управителят на ВиК Враца Анг.Престойски. Според него общината е за пример в България по отношение на работата й във водния сектор.