Спешни мерки за отводняването на село Симеоново
Спешни мерки за отводняването на село Симеоново / Областна администрация Видин

За предприемането на спешни мерки за отводняването на село Симеоново и защита на населението от водно бедствие настоя заместник областният управител на Видин Огнян Ценков. Под негово ръководство днес експертна комисия извърши оглед на засегнатото от проливните дъждове през последните дни крайдунавско село в община Видин. В инспекцията участваха представители на община Видин, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, „Напоителни системи” ЕАД - клон Видин, ВиК, „Пътно управление”.

Към момента приземните етажи на 26 къщи са наводнени от подпочвени и сктани води, една къща е полуразрушена вследствие на активизирало се свлачище. Продължаващите валежи усложняват обстановката. В горната част на селото са се образували три блата и има опасност от нови свлачища.

Спешни мерки за отводняването на село Симеоново
netinfo

За овладяването на критичната ситуация още утре започва изграждането на временен канал и полагането на тръби, по които скатните води да се оттичат   през водостока на главния път към река Дунав. „В най-кратък срок трябва да успеем да изведем водите от горната част на селото. Там на няколко места са се образували заблатявания, след като изградените някога отводнителни съоръжения са били унищожени”, коментира заместник областният управител Огнян Ценков.

Той посочи, че натовареният пътен трафик през селото усложнява обстановката на неустойчивост от подгизналата почва и наводнените къщи и допълнително допринася за разрушителните процеси, които се наблюдават в района. През с. Симеоново преминава основният трафик от Видин за София след затварянето на главен път Е 79, заради изграждането на обходния път на гр. Монтана.

За предотвратяването на трагични инциденти е организирано постоянно наблюдение на свлачищните райони в с. Симеоново от кметския наместник Емил Димитров и местни доброволци. За трайно решение на проблема ще се предприемат сериозни геодезически проучвания и ще се търси финансиране на  хидротехнически проекти, гарантиращи безопасността на населеното място.

Спешни мерки за отводняването на село Симеоново
netinfo