Спад в броя на колективните трудови договори
Спад в броя на колективните трудови договори / Областна администрация Враца

89 са действащите колективни трудови договори в предприятията в област Враца към 1 декември. Това отчетоха днес от Националния институт за помирение и арбитраж /НИПА/ по време на заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество. За сравнение през 2011 те са били 93.

За изминалата година ръст в КТД е отбелязан в секторите: транспорт, складиране, пощи. Запазва се постоянен броят на КТД в производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци, хотелиерство и ресторантьорство, административни и спомагателни дейности, образование, култура, спорт и развлечения.

Спад има в секторите – селско, горско и рибно стопанство, преработваща промишленост, държавно управление, хуманно здравеопазване и социална работа.
За Област Враца най-голям дял на сключени КТД има в образование, хуманно здравеопазване и социална работа.

 

В заседанието участваха директорът на НИПА – Владимир Бояджиев,  Жасмина Саръиванова – главен експерт и Искрена Йорданова – старши експерт в НИПА, както и членовете на ОСТС.

Владимир Бояджиев запозна присъстващите с дейността на НИПА, законовите функции и основните дейности на Института. Той изтъкна, че на проведен семинар в Будапеща, във връзка с изпълнявания съвместен проект между НИПА и Международната организация по труда /МОТ/, Областна администрация – Враца е била представена като пример за добра практика по отношение на взаимната колаборация.