Скална маса удари влак
Скална маса удари влак / Дарик Враца - архив

Локомотив на пътнически влак се удари в паднала върху релсите скална маса и дерайлира с едната си колоос. Инцидентът е станал между гарите Мездра Юг и Зверино малко преди 11 часа днес. Това е вторият подобен случай в рамките на няколко дни. За щастие и този път няма пострадали пътници и служители на железницата.

Локомотивът на бързият влак от Варна за София дерайлира след удар в скална маса. В композицията са пътували 194 пътници, които са превозени с друг влак. Свлечените камъни са около 5 кубика, обясни главният ревизор по безопасността в Национална компания „Железопътна инфраструктура" Бисер Минчев.

„Около 11:50 ч. на около 2 км от Мездра Юг в посока Ребърково е паднала скална маса и е в крива, така бързият влак удря скалната маса и дерайлира локомотивът. Има поражения по локомотива, следват възстановителни действия", каза той.

Бисер Минчев бе категоричен, че разпространената по-рано информация от БДЖ, че скалната маса е ударила локомотива в движение, не е вярна:

„Паднала е преди да дойде локомотивът, но понеже е в крива и машинистът не може да я види и е последвал удар. Това е дефиле и във всички дефилета има опасност. Знаете и по шосейните пътища какво се случва. Природата е такава, че се активизираха свлачища и срутища. Навсякъде има опасност. Където знаем, че са работещи свлачища и срутища, замрежваме", допълни Минчев.

Поставянето на мрежи навсякъде обаче е невъзможно, но в рисковите точки е увеличен броят на служителите, които следят обстановката.