съд дело
съд дело / Дарик - архив
Водач на лек автомобил е предаден на съд за пътнотранспортно произшествие, причинило смъртта на възрастна жена, преминавала пешеходна пътека на булевард във Враца. Окръжна прокуратура – Враца е внесла обвинителен акт срещу А. Иванов за извършено от него престъпление. Обвиняемият Иванов е правоспособен водач с категория „В“ и като такъв е наказван за нарушения на правилата за движение. Около 07:15 ч. на 24.10.2017 г., в гр. Враца, той тръгнал за работа със собствения си лек автомобил „Опел Вектра“. Времето било облачно, валял слаб дъжд, пътното платно било мокро. В пътната отсечка на бул. „Мито Орозов", в посока изхода на гр. Враца за гр. Оряхово, имало добре видима пешеходна пътека тип „Зебра“, с дължина на отпечатък 3.00 метра. Тя била разположена по целия булевард и обозначена с пътен знак Д17. Иванов не следял внимателно пътната обстановка, поради което не отразил присъствието и движението по пътното платно на възрастна жена, която преминавала по пешеходната пътека. Той имал възможност да я види на осветеното от късите светлини разстояние от около 40 метра и да реагира на възникналата опасност, като намали скоростта на движение или предприеме аварийно спиране. Обаче закъснялата му реакция за владеене и контрол върху движението на автомобила му попречили да предотврати удара на колата с пострадалата, което се установява и от извършената впоследствие автотехническа експертиза.

В резултат на това пострадалата паднала с горната част на тялото си върху предното панорамно стъкло на автомобила, в което си ударила главата, след което била отхвърлена напред към асфалтовата настилка. Обвиняемият усетил, че извършил удар и спрял автомобила. За случилото се бил подаден сигнал на тел. 112. Въпреки оказаната на пострадалата жена медицинска помощ на следващия ден след инцидента тя починала, в резултат на тежка съчетана травма с несъвместими с живота увреждания на вътрешните органи.

Разпитан в качеството на обвиняем Иванов е заявил, че ПТП станало след пешеходната пътека, но това твърдение не се подкрепя от събраните по делото доказателства и представляват защитната му теза.

Предстои насрочване на делото от съда.
Апелативна прокуратура София