/ Община Мездра
Майстор на спорта и изявени художник и фотограф ще бъдат удостоени с отличието „Почетен гражданин на Мездра“. На редовното заседание за месец април общинските съветници одобриха и трите постъпили предложения. 

Във връзка със Статута на символите и отличията на Община Мездра отличието  „ Почетен гражданин на Община Мездра" т.г. ще бъде присъдено на Тошко Кирков, Николай Кучков и Борис Кръстев.

М.с. Тошко Кирков е носител на медал „Алеко Константинов", присъден от Централния съвет на Български туристически съюз. Изявеният спортист ще бъде удостоен с почетното звание за постигнати спортни отличия на национално и европейско ниво, като организатор, треньор и състезател.

Със своята богата и разнообразна дейност в областта на спорта и туризма, десетките медали, отличия и призови места на него самия и възпитаниците му на национални и международни първенства, Тошко Кирков има висок принос за издигане авторитета на България и Община Мездра.

В общината Кирков ежегодно организира над 10 турнира по шахмат в различните му направления, четири поредни мандата е член на УС на Българската федерация по кореспондентен шах, където е председател на Арбитражната и Етична комисии, а от две години е и финансов отговорник на федерацията.

Назад в годините е организирал и провел стотици туристически прояви. Негово дело са: единствения в света  велопоход-обиколка на България със сърдечно оперирани; единственото засега градско първенство по ски алпийски дисциплини, проведено на хижа „Пършевица";гребна регата“ Видин- Свищов“ и е главен ръководител на Международна туристическа регата /ТИД/ по р. Дунав.

Известният художник-живописец и илюстратор Николай Кучков е вторият, който ще получи отличието „Почетен гражданин на Мездра“. Със своята богата и разнообразна дейност в областта на живописта, сценографията, иконографията, приложната графика, илюстрацията и монументалната пластика, популяризирана в самостоятелни изложби в България и на международната културна сцена Кучков има висок принос за издигане авторитета на България и община Мездра.

Той е организирал редица изложби в родната си община и е дарил много от произведенията си на общината.

Третият почетен приз ще бъде връчен на фотографа Борис Кръстев за безспорния му принос за развитието на изкуството. Кръстев е популярен в цяла България. Човек с изразена гражданска позиция по обществено значими теми, местен краевед в цялото Искърско дефиле. Сам финансира закупуването на снимачната си техника и е неразделна част от културните събития и чествания в региона.

Чрез обектива си пресъздава величието и красотата на природата в община Мездра и Искърското дефиле. Кръстев влага душата и сърцето си при отразяване на различни мероприятия. Моментите, запечатани от неговия обектив, достигат до всяка точка на земното кълбо, прославяйки достойнствата на хората и природата на община Мездра и остават за поколенията ни. 

Неговата безкористна и благородна дейност в полза на обществото и община Мездра чрез популяризиране красотата на родния край, съчетани със скромност и човечност, са пример за патриотизъм на всеки един от нас.

В Деня на Мездра - 6 май, кметът на Общината инж. Генади Събков, ще връчи наградите на новите почетни граждани.