/ Община Видин
Популярното музикално произведение „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах се изигра в последната вечер от оперния фестивал под открито небе на сцената на крепостта „Баба Вида“.

Видин е готов за Летните вечери на операта и балета „Баба Вида“

Зрителите станаха свидетели на пресъздаването на събития, случили се преди 3600 години. Темата за фалшивите новини от древността до наши дни, е отправната точка на режисьора Славчо Николов.

Диригент на спектакъла бе младият и талантлив Димитър Косев, сценографията е на Иван Токаджиев, адаптацията на костюмите е на Ана-Мария Токаджиева, консултант пластика е Ромина Славова - примабалерина, хормайстор - Младен Станев, а красивата екранна графика, която се отразяваше като естествен декор върху стената на крепостта, е дело на Александър Гьошев.

Една от звездите в представлението бе Антоанета Добрева – Нети, която публиката имаше удоволствието да види в ролята на Елена. Останалите роли изиграха: Игнат Желев (Ахил), Николай Моцов (Парис), Милко Михайлов (Менелай), Георги Динев (Калхас), Аякс I и II бяха Янчо Иванов и Цвети Пеняшки и много други.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков изказа дълбоката си благодарност към екипите на Държавна опера Стара Загора, Симфониета - Видин и към всички колеги от Общината, които са част от реализирането на този мащабен проект.

„Успешно и при изключителен интерес премина третият сезон на Летните вечери на операта и балета „Баба Вида“, а това ни дава увереност, че фестивалът има бъдеще. Това е традиция, която ще продължи. Защото гражданите и гостите на Видин заслужават тези прекрасни срещи с голямото изкуство”, каза Ценков.

Ретро парад на автомобили във Видин събра повече от 100 участници

По време на Летния фестивал бяха представени още детският проект „Музикално приключение“, операта „Набуко“, камерната опера „Процесът Мерилин Монро“ и танцовата драма „Нестинарка“.

За поредна година Летният фестивал предизвика интереса на видинските зрители и гостите на старопрестолния град, а участниците в представленията бяха посрещани и изпращани с бурни аплодисменти.

Започва оперният фестивал във Видин

За логистиката, организацията и обезпечаване сигурността на многобройната публика по време на фестивала, се грижеха специални екипи. И тази година ученици от ППМГ “Екзарх Антим I”, СУ “Цар Симеон Велики” и СУ “Св. св. Кирил и Методий” се включиха като доброволци в него.

Третият сезон на Летните вечери на операта и балета „Баба Вида” се организира от Община Видин, Държавна опера Стара Загора и Симфониета-Видин.