Проверяваме онлайн вноските си за втора пенсия
Проверяваме онлайн вноските си за втора пенсия / Дарик Враца

Всеки гражданин с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП може да провери вноските, които агенцията е превела към универсален или професионален фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване (вноските за втора пенсия). Справката се извършва онлайн и е безплатна. Издаването на ПИК също е безплатно, кодът е валиден безсрочно и освен за различни видове справки, служи и за подаване на данъчни декларации.

В момента с ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили.

До момента в цялата страна са издадени близо 200 000 персонални кодове на граждани, като всеки ден средно 500 души получават своя код.

В офис Враца от началото на годината са подадени близо 300 заявления за издаване на ПИК, при средномесечно през 2014 година 73 броя. Вече почти 3 000 персонални кодове са издадени на граждани от регион Враца и голяма част от тях се възползват от възможността да подадат годишната си декларация за доходите по електронен път и да ползват отстъпката от 5 % от данъка за довнасяне.

До момента в Офис на НАП Видин са издадени почти 2 600 персонални кодове на граждани и фирми, с които през 2015 година видинчани са подадоха 11 годишни данъчни декларации. През последните дни се отчита завишен интерес на гражданите към получаването на ПИК код на НАП, ежедневно по около 20 човека посещават Офис Видин с тази цел.

Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офиса на агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите.