Преработващата промишленост, продажбата и ремонта на автомобили – с най-много наети лица
Преработващата промишленост, продажбата и ремонта на автомобили – с най-много наети лица / Дарик Враца

Намаление на наетите лица по трудови договори за последното тримесечие на 2014 година във врачанско, сочат данните на Териториалното статистическо бюро във Враца. Намалението е с 1.7% спрямо края на септември 2014 г., като общият им брой достига 38.2 хиляди.

Най-голямо намаление се наблюдава в секторите „Финансови и застрахователни дейности” - с 6.4%  и „Професионални дейности и научни изследвания” - с 6.2%. Съответно - най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в „Хотелиерство и ресторантьорство” с 4.5%, и „Операции с недвижими имоти” с 3.7%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите с трудови договори в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 19.4 и 12.7%.

В края на декември 2014 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 2.6 % по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Администратини и спомагателни дейности” с 1.3 хил. Увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство“ с 0.5 хил., и „Преработваща промишленост“  с 0.4 хиляди, съобщават още от ТСБ Враца.