Празничният концерт.
Празничният концерт. / Община Видин
С празничен концерт във Видин бе отбелязана петата годишнина от откриването на Дунав мост Видин-Калафат. Събитието е част от проявите, организирани от „Дунав мост Видин-Калафат“ АД във връзка с отбелязването на годишнината от откриването на мостовото съоръжение на 14 юни 2013 година. Сред поканените официални гости бе кметът на Община Видин Огнян Ценков, който поднесе приветствие и в него подчерта огромното значение на граничния комбиниран мост над Дунав между градовете Видин и Калафат. „Той осигурява втора постоянна връзка през реката между България и Румъния, която обслужва местния и регионалния трафик и този на далечни разстояния, по маршрута на Коридор №IV, като по такъв начин насърчава икономическите връзки за успешната интеграция на региона в Европейската икономическа зона“ – изтъкна Ценков и коментира съществената роля на моста за подобряване и оживяване на цялостното развитие на трансевропейския коридор, предназначен да служи като връзка не само за страните от Югоизточна Европа, но и за Северозападна Европа до Азия. „Преди всичко ние, жителите на общините Видин и Калафат, приемаме моста като нова възможност да укрепим своите взаимоотношения, да създаваме още по-близки връзки като добри съседи. Хората от двете страни на Дунав вече са едно цяло и реката не ги разделя, а ги събира.  Днес всеки, който желае, може да премине по моста за кратко време – пеша, с велосипед, автомобил или влак. Да намери нови приятели, да осмисли свободата, която имаме всички ние като част от голямото европейско семейство! Затова нашият мост е и силна духовна връзка, която ни прави единомишленици в каузата да отстояваме правата на своя общ дом, да го защитаваме, преобразяваме, да живеем в любов и разбирателство“ – каза още в словото си Огнян Ценков. И пожела успех на всички, които стопанисват това прекрасно съоръжение, с което се гордеем.

Официалните гости.
Община Видин


Кметът на румънската община Калафат Лучиан Чобану също отправи поздравления по повод годишнината. Той нарече моста своеобразен символ на европейското единство, комуникации и солидарност, който трябва да ни даде импулс да си сътрудничим още по-силно, да откриваме общи възможности за икономическо развитие на двата гранични региона.

Народният представител Владимир Тошев изрази надежда, че в скоро време таксите за индивидуално преминаване през моста ще бъдат изравнени с тези на Дунав мост при Русе-Гюргево, както и че от пролетта на следващата година на практика ще започне изпълнението на магистралния скоростен път Видин-Ботевград. Той пожела на ръководството на моста и на всички, които работят по неговата поддръжка, да продължат да развиват заедно това изключително полезно не само за България и Румъния, но и за Европейския съюз съоръжение.

„За мен е чест и привилегия, че съм част от екипа на дружеството оператор и искам да ви уверя, че ние, с румънските ни колеги, сме пример за коректно сътрудничество и приятелство на хората от двете страни на реката“ – заяви изпълнителният директор на „Дунав мост Видин-Калафат“ АД Любомир Низамов. Той подчерта, че мостът се е превърнал в емблема за двата града и благодари на техните кметове за подкрепата.

На събитието присъстваха още народният представител Росен Живков, областният управител на Видин Албена Георгиева и заместник областният управител Лъчезар Попиванов, заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, секретарят на Общината Иванела Андреева и много други гости.

В празничния концерт взеха участие фолклорни състави от с. Чуперчен ной, Община Калафат, от с. Иново, Община Видин и музикална формация от ГПЧЕ „Йордан Радичков“. Бяха връчени награди на видински ученици, представили свои рисунки в изложбата-конкурс на тема: „Видин-Калафат – нашият мост“, която бе организирана на 13 юни. Инициативите във връзка с годишнината продължават и днес с бънджи скокове от моста, редица спортни прояви и възможност за безплатно пътуване с автобус от Видин до Калафат и обратно.