празник в Покрайна
празник в Покрайна / Община Видин
Жители и гости на Покрайна се събраха тази вечер на площада в селото за откриването на традиционния празник Св. Дух. Събитието уважиха кметът на Община Видин Огнян Ценков и народният представител Владимир Тошев. Ценков поздрави присъстващите и изрази своето удовлетворение, че хората от това хубаво селище на Общината обединяват усилия за подготовката на тържествения ден. „Нашето общо желание и нашата обща задача е да живеем добре, да има къде да растат, да играят и учат децата ни. Поздравявам всички за грижите, които полагате, за да създавате все по-добри условия за живеене в родното си място.

Там, където християнските и народни традиции са живи, са здрави родовите корени и силен – националният дух. Село Покрайна е един от примерите за това. Пожелавам на домакини и гости да се насладят на неповторимата атмосфера на празничния ден, да се радват на здраве, благополучие и късмет!“ – каза той и връчи поздравителен адрес на кмета на с. Покрайна Валентин Маринов. Огнян Ценков поздрави самодейците от местното читалище „Просвета-1927“, в лицето на неговия председател Адриана Асенова, за съхраняването на българщината и за дейното участие в културния живот на селището.

празник в Покрайна
Община Видин
     

С приветствени думи към хората се обърна и народният представител Владимир Тошев, който изрази надеждата си за доброто бъдеще на село Покрайна и на Видинския край, защото народният дух и националното самосъзнание са живи. „От сърце ви пожелавам надежда и вяра, нека да сме заедно и само така ще успеем“ –  бе посланието на Тошев.
       
Жители и гости посрещнаха с аплодисменти участниците в богатата фолклорна програма, подготвена за празника. Тя започна с изпълнения на детския танцов състав „Детска усмивка“ към читалището в Покрайна. Гостуваха самодейци от читалище „Славяни“, от селата Антимово, Кутово, Търняне, Синаговци, Дунавци, Гъмзово и Неговановци.

Огнян Ценков, заедно с Валентин Маринов посетиха обектите, изградени през последните две години по програма „Местни инициативи“, с която се финансират проектни предложения от жителите на населените места в Общината и кварталите в град Видин. Кметът на Покрайна обясни, че по желание на хората, с решение на общо събрание през 2016 г. тук е построена чешма в двора на църквата, през 2017 г. са ремонтирани старите и поставени 14 нови пейки, както и кошчета за битови отпадъци на площада, през настоящата година се предвижда построяването на чешма и беседка. 

празник в Покрайна
Община Видин

Освен това кметство Покрайна е спечелило проект по ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда)  за изграждане на футболно игрище на площадка, която е в близост до църковния храм. „Това са нещата, които постигаме заедно – местната власт, с подкрепата на държавната власт и на всички жители, за което благодаря“ – заяви Огнян Ценков. Валентин Маринов подчерта, че всичко постигнато досега по отношение облагородяване на селото и подобряване на условията за живот се случва благодарение оказаното неоценимо съдействие от Община Видин и от нейния кмет.