Петър Чобанов: Искаме по-широки правомощия на ВСС
Петър Чобанов: Искаме по-широки правомощия на ВСС / Петя Димитрова

„В момента не може да се намери широк консенсус върху цялостната конституционна реформа, заяви депутатът на ДПС в Монтана Петър Чобанов. Той пристигна в областния град за участие в конференция по въпросите на дискриминацията. Според него има противоречия , които трудно могат да бъдат изгладени. Внесеният проект не може да генерира необходимата подкрепа. Това от своя страна отлага във времето получаването на по-малка подкрепа, която ще е достатъчна. Затова ДПС инициира нов тип разговори, в които да се намери най-малкото общо кратно - ядрото на промените, за да се случат те преди местните избори.

Подкрепата за конституционната реформа, може да базира върху три основни стълба, уточни Чобанов. Разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - прокурорска и съдийска, но с общ пленум, който да решава важни въпроси.

Даване на по-широки пълномощия на инспектората на ВСС. Той би наложил по голям контрол и гарантирал недискриминационно отношение към еднакъв тип дела, т. е. те да се решават по еднакъв начин в различните съдилища без значение от населеното място. Ако се постигне този принцип ще има и по-голяма ефективност на съдебната система, коментира Чобанов.

Другият принцип е прекия избор на магистратите, който да дава възможност на младите в системата да растат, да има постепенно обновление на системата и това да допринесе за подобряване на качеството й.

„Тези три неща не са малко и са едно начало, което ще даде ясен сигнал към Европа, че вървим по пътя, по които се очаква да вървим", каза още народният представител.