Павлина Филипова се готви за Ванкувър с нов тренажор
Павлина Филипова се готви за Ванкувър с нов тренажор / netinfo

Европейската ни шампионка по биатлон Павлина Филипова ще се готви за зимната олимпиада във Ванкувър /Канада/ с последен писък на техниката стрелкови симулатор за лазерно-компютърно прицелване без патрони. Същият тренажор със запазената марка SCATT,  разработен от руска секретна лаборатория, ползва и петкратният олимпийски шампион Оле Ейнър Бьорндален от Норвегия, издаде тя.

 Симулаторът бе доставен за клуба по биатлон на Павлина Филипова в Берковица. Той е дарение от  народния представител доц. Борислав Великов. С такъв тренажор разполага единствено националният отбор на България. Той представлява специално разработен софтуер, който позволява истинската пушка да се свърже с лаптоп и електронна мишена. В различно осветени графики се запаметяват всички трептения на ръката на състезателя 1 секунда преди изстрела, самият изстрел и откатът на пушката след него.

 

Тренажрорът облекчава и разходите за  патрони при ежедневното обучение на 20-те деца на възраст от 9 до 17 години в берковския клуб, каза Филипова. „Правителството въпреки кризата трябва да намери бързо начин да подпомага повече спорта, и особено зимните спортове, защото олимпиадата чука на вратата", заяви доц. Великов.

Павлина Филипова /34 г./ тренира усилено за последното си в своята спортна кариера участие в зимни олимпийски игри. Ванкувър ще е четвъртата й участие на Олимпийски игри. „Очаквам да бягам с моите възможности, да стрелям точно и бързо и да постигна своя връх, който ще посветя на българския народ", каза тя. Павлина ще се впусне в дисциплината 15 километра като смята постижение около 45 минути за достойно представяне. Преди това през септември ще участва и в лятното световно първенство в Германия.