Откриха кой копае край мината над с.Згориград
Откриха кой копае край мината над с.Згориград / Дарик Враца

Комисия, назначена от кмета на Враца инж. Николай Иванов, направи днес на място проверка на бившия рудник „Мир" в местността „Гладна", в землището на Згориград. Поводът бе сигнал от общинския съветник Владимир Ценов, подаден по време на последното заседание на общинския съвет, че от мястото се добиват и извозват строителни материали.

Комисията включваше арх. Димитър Костов - началник отдел „Устройствено планиране и контрол по строителството", инж. Огнян Цветков - началник отдел „Публична инфраструктура и околна среда", Ваньо Ковачев - главен експерт „Контрол по строителството и инвеститорски контрол" и Ирена Статкова - старши експерт „Озеленяване и опазване на околната среда". В комисията участва и инж. Петя Панчева - представител на Регионалната инспекция по околна среда и води - Враца.

На място бе констатирано, че в района е разположена тежкотоварна техника - камион и багер на фирмата „Екоинмат" АД - София, които извършват добив на материали. Проверяващите са установили, че собственик на имотите в района е софийското дружество „Екоседимент" ООД - София. Отговорникът на обекта Пламен Йорданов Цонков е потвърдил пред комисията, че добива материал, който се използва за строителни дейности.

Нито „Екоинмат", нито „Екоседимент" са представили пред проверяващите документи, доказващи концесионни права за добив. Комисията е дала срок на двете дружества до 22 март 2013 г. да представят в Общината необходимите разрешителни за тази дейност, като до подаването на документите на мястото се прекратява добивът.

Проверката бе назначена в изпълнение на Закона за подземните богатства. Според него, кметът на общината извършва контрол на добив на подземни богатства без надлежно предоставена концесия или с концесия, чието действие е спряно. По смисъла на закона подземни богатства са природни твърди, течни и газообразни минерални и органични образования в земните ядра и минните отпадъци от проучването, добива и първичната им преработка, които е възможно да бъдат използвани в материалното производство.

При констатирането на нарушения санкциите са от 50 000 лв. до 100 000 лв. при първо нарушение, при повторно - от 200 000 лв. до 300 000 лв. и за всяко следващо - от 400 000 лв. до 500 000 лв.

Няма доказателства, че добивани материали в района на бившия рудник „Мир" са влагани в засипване изкопите на водния цикъл. В началото на тази седмица пристигнаха резултатите от контролна проба на материали, взети от засипа на изкопа в квартал „Кулата". В лицензираната изпитателна лаборатория „Евротест - контрол" ЕАД - София бяха направени изследвания на материалите за съдържанието на хром, манган, желязо, кубалт, никел, мед, цинг, арсен, кадмий, олово и живак. Всички изброени химически елементи са в пъти по-ниски от пределно допустимите стойности за стерилна скална маса.