Осигуряват охрана на античната крепост „Рациария
Осигуряват охрана на античната крепост „Рациария / http://www.coloniaulpiatraiana.ratiaria.eu

Проект за охрана на археологически обект „Рациария" е подготвила Областна администрация - Видин. Стойността му е около 24 000 лева.

Проектът предвижда по програмите за заетост от началото на 2014 г. да бъдат наети 5 човека за срок от една година, които да пазят територията на античния римски град, намиращ се край с.Арчар, от иманярски дейности и други незаконни посегателства върху него. Това съобщи областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов на среща с директора на Регионалния исторически музей Фионера Филипова и гл. ас. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.

Археологът е ръководител на екипа, който от началото на октомври извършва първите от 24 години насам научни проучвания на обекта. Настоящите разкопки разкриха запазени зидове със съхранена архитектура от късноантичната римска епоха. Открити по-рано ценни римски мозайки вече се съхраняват във Видинския исторически музей.

Като основен проблем след приключването на разкопките в края на месеца се очертава охраната на обекта. Затова проектът ще бъде внесен за одобрение в Комисията за заетост към Областния съвет за развитие на заседанието й на 29 октомври. Ще се разчита на активната и професионалната намеса на Районния полицейски участък в с. Арчар. Уверение за това инж. Кръстьо Спасов е получил от директора на ОД на МВР - Видин комисар Джунински.

Според археолозите ще бъдат необходими 10-15 години последователни научни проучвания за реставрацията, консервацията и социализирането на „Рациария" като историческа забележителност и привлекателен туристически център в региона.