Светлана Иванова получи своето майсторско свидетелство.
Светлана Иванова получи своето майсторско свидетелство. / Петя Димитрова
Да превърнеш топка глина в разцъфнал мак, това си е майсторлък и го владее Светлана Иванова от Регионалната занаятчийска камара – Монтана. Навръх Петровден – празник на занаятчиите в България, по традиция председателят на камарата за региона Стелиян Петров връчва майсторски свидетелства. Тази година новоприетите са двама - Светлана Иванова – художествена керамика и Бойко Благоев – художествена обработка на дърво.

Макът
Петя Димитрова


Светлана е завършила училището по приложни изкуства в Троян. След това е усъвършенствала уменията и знанията си в Художествената академия. Въпреки натрупаната теория и практика казва, че още се учи, работата я учи всеки ден. Иска да превърне ателието си в Монтана в място на семейната традиция и затова е довела малкия си син на днешния празник.

Керамиката на Светлана Иванова.
Петя Димитрова


„Да работиш с глина е земен занаят, докосваш земята”, казва Светлана и допълва, че за да изглежда сътвореното от нея, сякаш не е докоснато от човешка ръка, трябва да работи само с качествени материали. Съдовете й са направени от най-добрата глина – червена от Троян и бяла от Нови пазар. В работата прилага традиционни техники, но се стреми към модерна визия. Всичките й предмети са приложими в бита и са радост за очите. За да се превърне топката глина примерно във фруктиера с формата на приказно цвете са необходими две седмици. Въпреки това във всеки етап от процеса влага много старание, умение и любов, казва още Светлана.
И макар, че в страната не се оценява много високо ръчния труд, тя е оптимист за бъдещето. Вярва, че това ще се промени.