Община Видин продължава договорните си отношения с фирмата по чистота
Община Видин продължава договорните си отношения с фирмата по чистота / Община Видин

Това стана ясно по време на заседание на Общинския щаб за защита при бедствия. В Община Видин е получено писмо от управителя на „Титан АС" Иво Иванов, с което се уверява, че фирмата ще изпълнява своите задължения по договора. От вчера сметосъбирането в град Видин е възстановено, а от днес - и в населените места на общината. Засега не е налице основание договорът да бъде прекратен. Заместник-кметът и изпълняващ функциите кмет на Община Видин инж. Добромир Дилов съобщи, че на фирмата са наложени санкции в размер на 60 000 лв. за периода, в който не изпълняваше регулярно дейностите си. Той заяви, че ще продължи строгия контрол от страна на общината как се чисти.

Щабът взе решение за проблема с наводнените участъци в кв. „Нов път". От утре ще започне изпомпването на водата и отвеждането й чрез помощните канали в парк „Нора Пизанти". От 9.30 ч. до 16.30 ч. всеки ден ще бъде затворен за движение надлезът при стария гробищен парк на околовръстния път, докато не приключат дейностите по отводняване.

На заседанието се обсъди и въпросът за провеждане на конкретни мероприятия за координация между институциите като превантивна мярка при опасност от наводнение.
Кризисният щаб реши да бъде въведен Общинският план за защита при бедствия, в част „Защита от свлачища" за с. Цар Симеоново. Свлачището там е активизирано от високите подпочвени води и е нанесло щети на няколко къщи, едната от които е почти срутена.

Взимането на неотложни мерки ще предотврати реалната опасност от разрушаването на още жилищни сгради и прекъсване на главния път, по който преминават ежедневно голям брой тежкотоварни автомобили. На предишното заседание на щаба от 9 март бе взето решение за ново ограничение на скоростта. От полицията са изпратили писмо до Министерството на вътрешните работи с искане да бъде монтирана стационарна камера. За осъществяване на мерките е необходима сума в размер на 100 000 лв., които се очаква да бъдат отпуснати от държавата.

На заседанието беше възложено на инж. Румен Лилов - директор Дирекция „Хуманитарни дейности" в Община Видин, да подготви доклад от огледа на междуведомствената комисия и по предписанията на проф. д-р Божидар Божинов от Минно-геоложкия университет, който се запозна на място със ситуацията в Цар Симеоново.

Утре комисия с представители на Община Видин, Областна администрация, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" и Напоителни системи ще направи оглед в с. Новоселци, където заради високи подпочвени води са засегнати множество дворове и мазета на къщи. За това съобщи пред щаба кметският наместник на селото Пантелей Панчев.