Обредни хлябове и традиционни ястия подредиха на фестивала Бъдник
Обредни хлябове и традиционни ястия подредиха на фестивала Бъдник / Община Видин

Традиционният фолклорен фестивал „Бъдник" се проведе на площад „Бдинци" във Видин. Негови организатори бяха Община Видин и Сдружение „Видински общински фонд „Читалища". И тази година читалищата от общината се състезаваха в конкурса за най-автентична Боговица.

Кметът на Видин Огнян Ценков поздрави участниците във фестивала и им благодари за създадената прекрасна празнична атмосфера, както и за това, че ни припомнят за пореден път местните обичаи, свързани с Коледните празници. „Убеден съм, че всеки един от нас ще предаде тези знания на своите деца и с общи усилия ние ще запазим хубавите български традиции. Искам да пожелая на всички да посрещнем с вяра и надежда в доброто Рождество Христово и предстоящата 2017 година! Нека във всеки дом има много здраве, топлина и обич!" - каза Ценков.

След това кметът връчи наградите на победителите, определени от компетентно жури. За най-хубав обреден хляб, който се приготвя за Бъдни вечер, бе определен този на читалището от село Майор Узуново, второто място си поделиха Антимово и Капитановци, а на трето е Бела Рада.

Сред основните критерии при приготвянето на хляба бе посочено спазването на традицията върху него в центъра да се разполага къщата, домочадието и всичко, което има в двора и извън него - животните и нивите.
Освен обредните хлябове, от читалищата бяха приготвили различни характерни гозби, които се слагат на трапезата в навечерието на Коледа. Имаше още греяно вино от Иново и греяна ракия - от Антимово.

Коледари от читалище „Цвят" поздравиха присъстващите, а видински деца се включиха в изработването на голямата сурвачка, участваха в приготвянето на колачета и се забавляваха.