/ Петя Димитрова
С писма, книги, фотографии, почетни отличия и други документи в Лом ще бъде разказана историята на д-р Андрей Георгиев - човекът, който имаше нужда от хора, на които да помага.  Изложбата ще бъде открита в художествената галерия на дунавския град на 2 март - рождения ден на лекаря, дарил 5 млн. на България. 

Обновяване на инфраструктурата - сред приоритетите в Лом за 2019

Историята на живота му разкрива журналистът Любомир Йорданов, в своето почти две годишно проучване. То започва от гимназия „Найден Геров” в Лом, на която през 2014 година д-р Георгиев завещава 2 милиона долара. В работата си Йорданов преглежда много архиви, пише писма до роднините на доктора, събира информация от публикации за работата му в Америка.

Андрей Георгиев е роден на 2 март, 1921  в София. Той е по-големият син на Асен Георгиев и Рилка Първанова. По-малкият му брат Славян е роден през 1926 година, когато семейството вече живее в село Медковец, Северозападна България.

Асен Георгиев е техник-земемер и собственик на търговска кантора. През 1934 година бащата е назначен за кмет. Според авторите на „Историята на Медковец”  Георгиев е предложен от селските първенци, за да имат свой човек във властта.

Плакат изложба
Петя Димитрова

Андрей  учи в ломската гимназия, която завършва през 1939 година и е приет да следва медицина в София. По-време на Втората световна война  съдбата на семейството е неизвестна. След като комунистическата партия идва на власт Георгиеви са обвинени за фашисти, врагове на народа и имуществото им е конфискувано.

През 1946 година Асен Георгиев предлага подкуп на висш чиновник в управляващата партия, за да уреди медицинската специализация на сина си в Чехословакия. От там младият доктор се прехвърля във Франция и през 1948 година емигрира в САЩ.

По това време семейството живее в село Дългоделци, община Лом. Над родителите и близките е наложен денонощен терор, заради бягството на сина. Служителите на Държавна сигурност го обявяват за шпионин и му отварят досие. Най-много документи за него, журналистът Любомир Йорданов открил точно в архивите на Държавна сигурност.

През 1961 година д-р Андрей Георгиев се установява в Уелмингтън Делауеър, където е лекар до края на живота си през 2014 г. През 2007 година той се връща в България. Посещава Лом и се среща с директора на гимназия „Найден Геров” Теодор Йончев.

Още тогава изразява желанието си да отпусне стипендии за талантливи гимназисти. Седем години по-късно завещава 40 на сто от  стойността на имуществото си на ломската гимназия. Наследството е оценено на 5 милиона долара. Всичките пари са разпределени за различни каузи в България според волята на големия родолюбец. 

За изследователя му Любомир Йорданов  този човек е голямо богатство най-вече като личност и пример. „Той е продължител на възрожденската традиция на преклонението на българина пред труда, образованието и обичта към родината, разказва журналистът.