Мотивират ромски деца да учат висше
Мотивират ромски деца да учат висше / Дарик Враца

Срещи с родители и гимназисти от ромски произход инициира областният управител на Враца Пепа Владимирова. Целта е мотивиране и разясняване на възможностите ромските деца да продължат обучението си във висши учебни заведения. Студентите ще бъдат подпомагани и с пари по програма на Ромския образователен фонд и "Отворено общество". Стипендиите, които се осигуряват, са в размер на 80 евро на месец в рамките на една академична година.

Документи ще се подават от февруари до април. За стипендии могат да кандидатстват и абитуриенти, които тази година ще бъдат кандидат-студенти. При постъпването си във ВУЗ те ще получават стипендии още от първия месец. До момента при голям интерес са проведени срещите в селата Баница, Девене и Три кладенци. В тях участие са взели експертът по етнически и демографски въпроси в Областна администрация Албена Кисьова и две студентки от ромски произход.

Най-често задаваните въпроси са  дали ще се връщат парите, ако студентът прекъсне да учи, и дали тези пари са достатъчни за издръжката му. Очаква се подобни срещи да бъдат проведени в 32 населени места от областта.