Лихварите от Монтана с дело и за побой
Лихварите от Монтана с дело и за побой / Дарик Враца

Задържаните за незаконно лихварство  Красимир Кръстев и Калоян Иванов от Монтана са били жестоки към длъжниците си, установи разследването. Двамата бяха арестувани при акция „Кърлежите" на 25 май с още 3-ма души - двама от Лом и един от Берковица. 

Красимир и Калоян остават постоянно в ареста с постановление на Окръжен съд. Към обвинението са прибавени и доказателства от предишно дело за нанасяне на средна телесна повреда по чл.129 от Наказателния кодекс.

На  15 март двамата пребили П. Антонов от ромски произход в местността Либията, край Монтана. Първоначално разследването е образувано срещу неизвестен извършител, съобщи наблюдаващия районен прокурор Емил Александров. По-късно са събрани доказателства и за побоя е обвинен Красимир Кръстев. В дома на вероятния му съучастник Калоян са намерени 3 газови пистолета, метални боксове спрей със сълзотворен газ. Установено е също така, че причината за побоя са несъбрани вземания.

Длъжникът заплатил със счупени крайници. Срещу  лихварите, които са използвали изнудване и насилие е образувано досъдебно производство в Окръжна прокуратура по член 252 от Наказателния кодекс за извършване на незаконно банкова дейност. Според неговите разпоредби се предвижда лишаване от свобода до 10 години, глоба и конфискация на имуществото.

За същото престъпление бе обвинен и общински съветник от Берковица. Пред съда, който решавал  мярката му за неотклонение Величко Йонов - Мечо се разплакал, разказват магистрати. На делото били представени положителни характеристика за него от страна на кмета на община Берковица, председателя на Общинския съвет и Евангелистката църква. Свидетели заявили, че той помагал непрекъснато на хората от кв. „Раковица" и никога не е налагал лихви. При тези обстоятелства съдията взел решението си за пускане на задържания под гаранция от 5 хиляди лева.

Наложената мярка на двамата обвинени за незаконно лихварство в Монтана  се обжалва, съобщиха от Окръжен съд - Монтана, както и на обвинения Тодор Кирилов от Лом. Другият задържан от крайдунавския град  Петър С. бе освободен след  изтичането на 24-часовата полицейска мярка.