Бабина душица Монтана
Бабина душица Монтана / Дарик Враца
Каша от коприва, боб с джанки, баш врачанска лютика, кълцаници с пиле, с патладжан, баници и питки могат да опитат всички на кулинарния фестивал „Бабина душица” в центъра на Монтана. Манджите къкрят на огън в близост до алеята на занаятите. Фестивалът се провежда за седми път, уточнява основният му инициатор Ели Лозанова, главният готвач, намиращ на всички работа в кухнята на открито. Нейни организатори са община Монтана и литературния клуб „Любители на кафе и дебели книги”, който Ели ръководи.

Във фестивала на българската кухня в Монтана тази година готвят четирима врачани. Има участници и от селата Дунавци, Комарево и Говежда. Отделно всеки желаещ може да се включи да помага.

Бабина душица Монтана
netinfo

Да готвиш традиционни ястия, които да опитат много хора от Монтана е невероятно изживяване”, казва 17-гидишната Ива Еленкова. Тя участва в литературния клуб, но за случая става помощник готвач - пържи патладжан, пече чушки, бели картофи. „Ще ми бъде полезно в бъдеще, защото има рецепти на традиционни ястия за Северозапада, които даже не съм чувала”, казва тя. Ива вече знае, че организацията е сложно нещо. „Свалям шапка на Ели, че го прави толкова години”, казва, впечатлена от това как хората, които идват и питат може ли да се включат, знаят какво да правят, кога да го правят, къде да застанат и няма блъсканица.

Боб с тревички, джанки и баш врачанска лютика са двете ястия, които задължително ще сготви Дядо Скръц. Дива мента и маточина слага този път в лютиката. Иначе печените чушки, яйца, домати, патладжан, чесън, лук, лют пипер, магданоз и зехтин се изцеждат от водичката, която са пуснали и се накълцват. „Всичко трябва да се пече на жар, защото така е най-вкусно”, казва Дядо Скръц и поглежда към тенджерата, в която се печат яйцата. Очаква някое да гръмне, защото не познава това огнище. Подсмихва се и допълва, че рецептата е простичка, но за да се получи си трябва много работа. Кметът Златко Живков му е обещал, че ще опита баш врачанската лютика.