Златко Живков
Златко Живков / Община Монтана
Кметът на Монтана Златко Живков хвана чука и длетото, за да усети какво е да си резбар. Майсторлъкът е един от четирите, които се демонстрират на алеята на занаятите в Монтана. Тя се провежда за шести път и е съпътстващо събитие за празника на града – Деня на Свети Дух на 28 май.
Очаква се в алеята да се включат близо 50 майстори от цялата страна.

„Новото тази година е павилиона на реставрирани автентични носии, къщички за птици, направени от кратуни, бижута отлети от стъкло с инкрустирано огледало в него”, уточни Лидия Костова – инициатор за създаване на творческото място, член на Управителния съвет на Регионалната занаятчийска камара и член на настоятелството на Националната камара.

Накити и аксесоари от сребро и други метали, смола, стъкло, кожа, керамични съдове, резбовани предмети за бита и музикални инструменти , ръчно изработени текстилни кукли, облекла, метални чанове, тъкани чанти и карета с вечните чипровски мотиви - всичко това е наредено на павилионите на алеята.

„Всяка година тя заема все по-голямо място на площада на Монтана, като догодина, казва Костова, ще се опитаме да обогатим алеята и с пазар на производителя.”
Организатори са Община Монтана, Регионална занаятчийска камара и фирмата на майстор Костова.