/ Дарик Враца
Десет фотоси, представляващи развитието на град Враца през последните три години, бяха показани пред сградата на Общината. Изложбата е  част от националната кампания на вестник „Стандарт“ „10 причини да остана в моя роден град“.

Добри практики и иновации в местната власт на Враца

Целта на инициативата, част от която стана и Враца, е да бъде показана промяната на общините в България и да бъдат отличени хората, които с постиженията си са допринесли за развитието на градовете.

Всяко едно пано бе представено от кмета Калин Каменов. „Преди 4 години ако някой беше казал, че във Враца ще има инвестиции за над 50 млн. лв., никой нямаше да повярва - но това вече е факт", каза кметът при представянето на сектор „Инвестиции“. Той отбеляза и вложените средства в модернизирането на автопарка на общинското дружество БКС и огромния напредък в реализирането на мега проекта Воден цикъл.

Община Враца с високо отличие за принос в социалните политики

В сектор „Пътна инфраструктура“, Каменов коментира, че през последните 20 години в община Враца не са ремонтирани толкова пътни артерии, както досега - над 42 км. „Без образование, няма да има и кадри.

Тук е мястото да благодаря на Министерството на образованието и науката, на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, за отпуснатите средства за ремонт на училища и детски градини, както и за съдействието на областния управител“, коментира още кметът на Враца. Каменов посочи още развитието на града в секторите „Енергийна ефективност“, „Социална политика“, „Младежка политика“, „Култура“, „Фестивали“, „Спорт“ и „Природни забележителности“. 

„Само за 4-ри години Враца опроверга мита, че тук нищо не се случва и това е най-бедният район в страната. Забелязвате ли сега, че щом се заговори за нови инвеститори в България, името на Враца винаги се споменава сред първите.

Започват нови инфраструктурни проекти със спестени средства

И не само се споменава, но вече се позиционира на автомобилната карта на инвеститорите. Виждам също, че посланиците на Враца са младите хора. Те вече променят облика и живота на града и Враца се дава за пример за това, как в един град може да се работи и да се развива“ -  каза главният редактор на вестник „Стандарт“, Славка Бозукова, която беше и модератор на събитието.

В рамките на кампанията бяха наградени изявени жители на града, с които Враца се гордее, както и институции, допринесли за развитието на града.
В категория „Икономика“ призът получи Холсим България АД. Грамотата беше връчена на изпълнителния директор Тодор Костов от директора на Българската агенция за инвестиции - Стамен Янев.

Нов екологичен транспорт за Враца реши Общинският съвет

В категория „Образование“ наградата бе връчена на директора на Професионална техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“ - Ирма Емилиянова от областния управител Малина Николова.

Талантливата пианистка, 15-годишната Елица Стефанова, получи грамота от народния представител Красен Кръстев в категория „Даровити деца“Майстор-грънчарят Куман Жеков грабна отличието в категория „Занаяти“, което му бе връчено от кмета Калин Каменов.

С награда, в категория „Духовност“, бе удостоен Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий. Призът получи секретарят на Врачанска митрополия – Отец Николай от директора на централен клон Враца-ОББ – Лефтерина Пицина.

Разкриха телефонни измами и кражби на строителни материали чрез видеонаблюдението във Враца

В категория „Култура“ грамота бе връчена на директора на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска от председателя на Съюза на българските писатели -  Боян Ангелов.

Заместник-министърът на младежта и спорта -  Стоян Андонов връчи отличието в категория „Спорт“ на отбора по водна топка СКПС Ботев 2000. Благодарност за наградата отправи треньорът Венетка Начева. Кметът обеща на младите ватерполистки, че ще бъде изграден нов плувен басейн, за да провеждат тренировките си и да разнасят славата на Враца.

В категория „Гражданска активност“ призът получи  Боди-М-Травъл. Наградата бе връчена на Данаил Илиев, главен мениджър на фирмата, от председателя на общинския съвет - Румен Антов.
  
Калин Каменов: Няма да има компромиси за недобросъвестните водачи на превозни средства

В програмата участие взеха Танцов състав „Радост“, с ръководител Христо Пеевски и вокална група към Центъра за подкрепа за личностно развитие „Център за работа с деца“ Враца с ръководител Маргаритка Данаилова.