/ Община Видин
Проф. Табаков допринася за провеждането на първия космически полет по програма Аполо до Луната
Документална изложба под надслов „Безпределният космос на човешкия ум”, посветена на проф. Виден Табаков (1919-2015), бе представена в Държавен архив-Видин. Тя се организира от Държавна агенция „Архиви” и Фондация „Визия за научен и технологичен растеж”. На събитието присъстваха Иванела Андреева, секретар на Община Видин, Росен Младенов, заместник-кмет на Община Белоградчик, представители на образователни, публични институции и граждани.

Актьори от „Момчето си отива" идват във Враца

Иванела Андреева приветства организаторите с думите: „За нас тази изложба е специална, защото Виден Табаков е родом от село Стакевци, а средното си образование завършва във Видинската мъжка гимназия „Цар Симеон”. Експозицията дава възможност да се докоснем до живота и делото на този бележит българин”.

Изложба за Виден Табаков
netinfo

Документите и фотографиите проследяват пътя на проф. Табаков, който участва в космическата програма на САЩ и допринася за провеждането на първия космически полет по програма Аполо до Луната.

Присъстващите  гледаха с интерес и филм, който представя живота и постиженията на световноизвестния учен, променили човешката история в областта на аеронавтиката и астронавтиката.
 
Секретарят на Общината покани гостите,  дошли на изложбата,  да участват в обществено обсъждане на проекта за реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект културен център "Жул Паскин", което ще се проведе на 17 декември, понеделник, от 13:00 часа в заседателната зала на Общински съвет.

Изложба за Виден Табаков
netinfo

Община Видин