Младежки дом Враца
Младежки дом Враца / Дарик Враца
Изложба #ДайНаКирилица ще бъде открита днес в Младежкия дом във Враца. Тя е част Програма за патриотично възпитание – Област Враца и е по повод предстоящия 24 май. Изложбата е изготвена от „Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации” /АСОРИ/ в подкрепа на употребата на кирилица в дигиталната среда, както в личната, така и в бизнес комуникацията.

Начало на инициативата #ДайНаКирилица е дадено през 2015-та година с изложба, в Betahaus (гр. София),  която показва визуалното превъзходсвто на кирилицата и има за цел да  осмее „6liokavicaта“. За тази цел едни от най-добрите графични дизайнери – Николай Ванчев (творчески директор на Publicis Sofia), Евелина Георгиева-Браткова, Асен Петров и Иван Христов (Fontan2), създават серия от постери, чиито обект са реални примери на употребата на “шльокавица”, цитати от известни български литературни и музикални произведения, както и техни лични послания, които са изобразени паралелно на 6liokavicтa и на кирилица.

Кампанията се организира с подкрепата на Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", Нов Български Университет, Ротаракт клуб София-Средец, BG-Mamma, Digimark, Netinfo, Betahaus, Credo Bonum Foundation, Go guide, CSR Bulgaria, OLX.bg, Club Mate и Host.bg.
 
Сдружение АСОРИ е основано през 2009 г., като първоначално дейността му е насочена предимно към реализирането на проекти в сферата на инфраструктурата и регионалното развитие. През 2015 г. АСОРИ се преструктурира и пренасочва фокуса си към инициативи свързани с опазване на културно-историческото наследство, различни общественополезни кампании, партньорства и проекти, насочени към повишаване на дигиталната грамотност в съответствие с изискванията на съвременното общество. 
 
Изложбата #ДайНаКирилица ще бъде открита на 22 май, в 12:30 ч. от Мариела Мутафова – ръководител проекти и член на управителния съвет на АСОРИ.