/ Еми Иванова
С компостираща инсталация ще се сдобият общините Враца и Мездра, благодарение на съвместен проект по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Размерът на инвестицията е 5 845 347,29 лв. по, в това число безвъзмездна финансова помощ 4 400 662,69 лв.

Ромските занаяти излизат на показ по трансграничен проект

Кметът на Враца Калин Каменов сподели, че с новата инсталация ще бъде решен дългогодишен проблем със сметосъбирането и сметоизвозването на зелените отпадъци, генерирани в особено големи размери в малките населени места, през пролетния и есенния сезон. „Сега зелената маса се изхвърля в контейнерите за битови отпадъци, извозва се в регионалното депо, попада в клетката за депониране и намалява капацитета й.

С изграждането на компостиращата инсталация, закупуването на 574 контейнери с вместимост 1,1 куб.м. и 4 броя нови сметоизвозващи машини, конкретно за разделно събраните зелени отпадъци, проблемът може да бъде решен“.
Капацитетът на инсталацията ще е до 8 000 т/год.

Продуктът ще може да се използва за  ландшафтни дейности,  озеленяване, за рекултивация и възстановяване на екологично нарушени терени.   Калин Каменов е убеден, че с общите усилия на двете общини,  жителите ще бъдат научени да събират разделно зелените отпадъци.
           
Създават първия Национален център за православно, екологично и патриотично образование в страната

„Започваме съвместна работа по всеобхватен проект, който касае всеки един жител на двете общини“, каза и инж. Генади Събков, кмет на Община Мездра. За да има успешна реализация, според него, предстоящата разяснителна кампания трябва да започне от детските градини и да стигне до пенсионерските клубове. „Ако бъдем успешни в този проект, той ще доведе до реални икономии в двете общини“, убеден е кметът на Мездра.
           
Подписаха Харта за обвързване на образованието с пазара на труда

„Проектът категорично ще доведе до ползи за двете общини“, заяви заместник- кметът на Община Враца Мария Попова, негов ръководител. Тя уточни, че Община Враца и Община Мездра ще спестят разходите за третиране на битовите отпадъци, за ремонти на сепариращата инсталация, която аварира при попадане на зелена маса, ще бъдат спестени и средства за разкриване на нови клетки на регионалното депо край с. Косталево, което двете общини стопанисват с общо дружество.

Новата компостираща инсталация ще бъде изградена на територията на Регионалното депо за неопастни отпадъци, в местността „Шумака“, на площ от около 4.5 дка. Срокът за изпълнение  на дейностите е 19 месеца. С реализирането на проекта ще бъдат разкрити между 20 и 25 нови работни места.